Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

25. maja

Tuzla dobija Memorijalni centar “Kapija”

kapija tuzla3344

Danas su predstavnici Istraživačke blakanske mreže BIRN predali gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću svoje novinarske istraživačke priče koje će biti povijesni dokumenti muzeja

Tuzla će 25. maja dobiti Memorijalni centar “Kapija“, odnosno muzej u kojem će biti predočeni svi dokumenti o zločinu na tuzlanskoj Kapiji kada je 1995. godine od granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 osoba, a više od 200 ih ranjeno.

Danas su predstavnici Istraživačke blakanske mreže BIRN predali gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću svoje novinarske istraživačke priče koje će biti povijesni dokumenti muzeja.

– U ovom muzeju će biti izloženi naši tekstovi koji svjedoče o zločinu na tuzlanskoj Kapiji. U okviru multimedijalnog dijela muzeja, BIRN je muzeju ustupio naše istraživačke priče, kao i svjedočenja sa suđenja Novaku Đukiću – rekao je Feni novinar BIRN-a i autor filma o zločinu na tuzlanskoj Kapiji Admir Muslimović.

Na sastanku kod gradonačelnika, kako je istakao, predočili su sve ono što su uradili tokom sudskog procesa Novaku Đukiću, tokom prvostepenog postupka, ali i žalbenog.

-Predali smo i sve naše istraživačke priče nakon Đukićevog bijega u Srbiju, kao i tekstove o nepoštivanju međudržavnog dogovora Srbije i BiH prema kojem je Đukić trebao u toj zemlji služiti kaznu – dodao je Muslimović.