Udruženje poslodavaca FBiH: Neophodne izmjene kolektivnih ugovora

radnici

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) dugi niz godina ukazuje na to da postojeća zakonska regulativa koja tretira materiju radno-pravnog zakondavstva nije adekvatna i skoro nije primjenjiva na našim prostorima, a ono što je najtragičnije jeste da ona uzrokuje ogromne štete po poslodavce i generalno društvo – izjavio je danas predsjednik UPFBiH Safudin Čengić. 

UPFBiH je danas u Sarajevu u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) organiziralo okrugli sto o temi „Neophodnost izmjena kolektivnih ugovora u FBiH“.

Čengić je podsjetio da UPFBiH, među ostalim, provodi aktivnosti sa svojim socijalnim parterima, sindikatom i vladom, u vezi donošenja novog zakona o radu.

– Po našoj procjeni on bi trebao biti usvojen u septembru jer nema nikakvog razloga da bilo koja politička opcija unutar parlamenta bude protiv donošenja zakona koji će omogućiti povoljnije uslove za zapošljavanje i investiranje poslodavaca – dodao je Čengić.

Naveo je da je u tom smislu potrebno iznaći i najbolja rješenja u vezi općeg i granskih kolektivnih ugovora, uz uvažavanje realnih mogućnosti i stavova socijalnih partnera.

Poslodavci također zagovaraju iznalaženje zakonskog rješenja za gorući problem radnika koji dugi niz godina nemaju uvezan radni staž. Čengić je dodao da su pokrenuli aktivnosti i na donošenju zakona o sigurosti i zdravlju zaposlenika, te da očekuju da tema razgovora uskoro bude i izmjene zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju.

Direktor Udruženja poslodavaca Mladen Pandurević kazao je da se pregovori sa sindikatom o novom zakonu o radu nastavljaju u ponedjeljak, te da bi mogli biti okončani naredne sedmice.

Pregovori se, kako je dodao, odvijaju onako kako se i očekivalo – sporo i mukotrpno, ali uz dozu međusobnog uvažavanja i razgovorom pokušaju iznaći najbolja rješenja.

– Mislim da se napredak ogleda i u tome što sindikat više nije tako čvrst i „zabetoniran“ u stavu da nema izmjene radnog zakonodavstva. Dosad smo, mislim, od ponuđenih usvojili pola primjedbi sindikata, a i oni su se usaglasili sa pola naših primjedbi – kazao je Pandurević.

Udruženje poslodavaca FBiH je među svojim članicama provelo anketu, čiji su rezultati danas predstavljeni, a na osnovu koje su  utvrdili ključne probleme vezano za postojanje kolektivnih ugovora u FBiH i ukazali na neophodnost njihovih izmjena.

Na okruglom stolu, među ostalim, učestvovali su i predstavnici Parlamenta FBiH. Zastupnica u Federalnom parlamentu Jasmina Zubić zatražila je da zaključke sa ovog skupa dobiju i parlamentarci kako bi mogli pomoći u rješavanju problema kada se radi o kolektivnim ugovorima.

– Svi smo svjesni koliko su problema dosad proizveli, kao i mišljenja da ih je nemoguće promjeniti što nije tačno. Vjerujem da ćemo razumno sagledati sveukupnu situaciju i da ćete predlagati rješenja koja će zaštiti dobre radnike od loših poslodavaca, a isto tako i dobre poslodavce od loših radnika – kazala je Zubić.