BiH

Inzko: BiH još nije okončala putovanje ka pomirenju

09/07/2015

Godina 2015. označava 20 godina otkako je rat u BiH konačno završen. Ova godina također označava i godišnjicu Srebrenice, kao najvećeg zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, zločina kojeg su dva međunarodna suda okarakterizirala kao genocid – napisao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u kolumni povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Navodi i da su „u ovih dvadeset godina od kad je počinjen genocid u Srebrenici, porodice nevinih žrtava u cijeloj zemlji prošle dug, spor i bolan put kako bi došle do pravde i pomirenja“.

– Nevini životi izgubljeni u ratu u BiH ne mogu se vratiti. Svaka žrtva bila je jedinstvena i nezamjenjiva. Tuga njihovih najmilijih nikad ne može biti ublažena. Ono što možemo učiniti je pokušati sačuvati i njegovati ono što je bilo pozitivno i dragocjeno u izgubljenim životima i uništenim zajednicama. Ukoliko u tome uspijemo, osigurat ćemo da ubice, skupa sa onima koji su htjeli podijeliti zemlju i njen narod, nisu pobijedile. To znači da se moramo angažirati, i to ozbiljno, da podržimo građane svih nacionalnosti širom Bi, kojima je dosta priča o tome šta ih dijeli i koji žele da rade zajedno na reformama neophodnim da bi se osigurala prosperitetnija budućnost za njih i njihovu djecu – ističe.

Inzko poručuje da dvadeset godina nakon rata posao nije završen, a napredak u BiH je često spor, ne zbog toga što građani Bosne i Hercegovine ne žele pomirenje, nego zato što napredak ugrožavaju i sprječavaju neki od vodećih političara u ovoj zemlji.

– Tamo gdje političari nisu uspjeli poslužiti kao primjer, drugi su pokazali put. Na primjer, prije nekoliko godina “Žene u crnom” udruženje građana iz Srbije koje se protivilo ratovima Slobodana Miloševića posjetile su BiH i sastale se s “Majkama Srebrenice”. To je bio primjer hrabrosti i dostojanstva. To je bio susret običnih ljudi odlučnih da prevaziđu zlo i pobrinu se da tragedija iz prošlosti ne dobije niti najmanju šansu da se ponovi u budućnosti. Mi danas moramo podržati i obnavljati njihovu odlučnost – odlučnost da osujetimo širenje ideologija koje promoviraju sukob i mržnju radi spašavanja nevinih života – piše u kolumni Inzko.
U subotu, 11. jula u Srebrenici će se okupiti desetine hiljada građana BiH da bi odali počast onima koji su prije dvadeset godina tu ubijeni.

Visoki predstavnik u BiH naglašava u kolumni da je dvadeset godina nakon zločina u Srebrenici, BiH prešla dug put, ali još nije okončala svoje putovanje ka pomirenju i trajnom miru.

– Iz tog razloga, mi moramo ovaj posao dovesti do kraja. Časni građani žele društvo zasnovano na pravdi i jednakopravnosti, a ja nemam nikakve sumnje da časni građani čine ogromnu većinu u ovoj zemlji. Mi ne stojimo nijemo pred zlom. Mi nismo nemoćni. Mi smo odlučni da nastavimo graditi društvo u kome se vrijednosti koje su bile napadnute prije 20 godina podržavaju, društvo u kojem prevladava pravda. Vraćanje BiH u evropsku porodicu država, gdje i pripada, način je za ostvarenje pravde i jednakopravnosti, a također i dužno priznanje onima koji su izgubili živote. Mi moramo završiti posao da ti životi ne bi bili izgubljeni uzalud i da bi buduće generacije mogle živjeti u miru i dostojanstvu u istinski reintegriranoj Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz OHR-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.