UIOBiH: Od naredne godine elektronska prijava PDV-a i akciza

UIOBiH_Regionalni_centar_Tuzla

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) pozvali su porezne i akcizne obveznike da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga.

Podsjećaju da će od početka 2019. godine svi porezni obveznici morati isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave, te neće postojati mogućnost dostavljanja prijava u “papirnom obliku”.

– S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo tri mjeseca da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektronsko podnošnje PDV i akciznih prijava, pozivamo ih da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem E-portala – saopćeno je iz UIOBiH.

Iz UIO pozivaju sve obveznike koji još nisu izvršili registraciju da to urade što prije, kako ne bi došli u situaciju da od početka naredne godine ne mogu podnositi svoje PDV i akcizne prijave i tako uđu u prekršaj uz finansijske sankcije.

Kompletna informacija i uputstva za registraciju na E-portal, kao i za podnošenje prijava nalaze se na web stranici UIO-a.

Za sva dodatna pitanja obveznici, mogu kontaktirati PDV info liniju na broj telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201, 0513/335-363.

Korištenjem elektronskih usluga UIO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza.

– U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na E-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima sa porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i slično. Na ovaj način otvoramo novo poglavlje u komunikaciji sa poreznim obveznicima – ističu iz UIOBiH.