Ukidanje Schengena koštao bi oko 110 milijardi eura

schengen

Trajni povratak graničnih kontrola u Evropi koštao bi zemlje u schengenskoj zoni oko 110 milijardi eura tokom idućih deset godina, saopštio je službenik francuske vlade.

Schengenski sporazum je glavni dio evropske integracije. Međutim, nekoliko vlada već je privremeno ponovno uvelo kontrolu granica pod pritiskom birača zabrinutih zbog nezabilježenog priljeva migranata iz Afrike i s Bliskog istoka u Evropu.

U studiji koju je objavio France Strategie navodi se da bi pad prekograničnog turizma i trgovine, zbog trajnog okončanja sporazuma o slobodnom kretanju, koštao Evropu 0,8 posto gospodarske proizvodnje tokom deset godina.

Samo za Francusku to bi značilo gubitak milijardu do dvije eura kratkoročno i 10 milijardi eura tokom deset godina, što je jednako 0,5 posto BDP-a, rekli su autori studije.

“Dugoročno bi trajne granične kontrole bile jednake porezu od 3 posto na trgovinu između zemalja u schengenskoj zoni, što bi dovelo do strukturnog pada trgovine od 10 do 20 posto”, napisali su.

Od 26 zemalja u schengenskoj zoni, šest članica, među kojima Njemačka, uvelo je privremene granične kontrole dok stotine hiljada migranata pokušava doći u najimućnije države članice Evropske unije.