Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukidanjem prepreka i smanjivanjem nameta rasteretiti male farmere

konferencija sarajevo1111

Konferencija “Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male farmere/agrobiznise” održava se danas u Sarajevu.

Armin Alijagić iz Mreže organizacija za lokalni ekonomski razvoj u BiH – LEDnet rekao je da očekuju ukidanje najmanje pet prepreka i smanjenje najmanje 10 parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje malih biznisa.

Dodao je da očekuju i uvođenje najmanje jednog programa koji bi omogućio članovima dijaspore da daju svoj doprinos razvoju bh. privrede, zatim unapređenje jednog programa podrške razvoju biznisa, te unapređenje programa podrške malim poljoprivrednim proizvođačima.

Alijagić je rekao da se nadaju i boljoj komunikaciji s vlastima na provođenju reformi koje trebaju pomoći malim preduzećima i malim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i da će šira javnost u narednoj godini biti bolje upoznata o problemima s kojim se oni susreću.

Alisa Gekić iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar istakla je da su najveći problemi malih i srednjih preduzeća i malih farmera pristup finansiranju, parafiskalni nameti na svim nivoima vlasti, kao i nepostojanje dugoročnih sistemskih programa podrške.

Organizatori konferencije su udruženje Okusi Hercegovnu Mostar, Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac/Modriča i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Konferencija se održava u sklopu ESSEDRA projekta (Environmentally Sustainable Socio – Economic Development of Rural Areas – Ekološki održiv društveno-ekonomski razvoj ruralnih područja), koji sufinansira EU i kampanje javnog zagovaranja “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” koju finansira USAID.