Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera Mercedesa SLC najavljena u Detroitu

Mercedes SLC

Mercedes će na predstojećem sajmu u Detroitu premijerno predstaviti obnovljeni SLK, koji će ubuduće u okviru nove game nositi ime SLC.

Redizajn donosi estetska osvježenja sprijeda izvedena s blago redefiniranom maskom i odbojnikom, kao i novim prednjim svjetlima s integrisanom LED dnevnom rasvjetom. Značajnija novost je i poboljšani sistem sklapanja čvrstog krova, sada operativan do brzine od 40 km/h. U direktnoj sprezi sa sistemom sklapanja krova je prtljažnik, kapaciteta od 335 l najveći u klasi.

U kabini nema ozbiljnih novosti. Lagano osvježenje donosi novi dizajn upravljača i ploče s instrumentima, a budući vlasnici mogu računati i na novu gamu kožnih presvlaka i Comand infotainment sistem sa zaslonom bolje rezolucije.

Ispod poklopca je uočljiv svojevrsni downsizing. Tako će SLK55 AMG u ponudi zamijeniti SLC 43 pokretan motorom iz S400 Coupe, odnosno 3.0 V6 twin-turbo sa maksimumom na 367 KS (270 kW) i 520 Nm. Brzina mu je limitirana na 250 km/h, a sprint do 100 km/h odradi u 4,7 sekundi.

Prosječna potrošnja, ako je vjerovati fabričkim brojkama je mizernih 7,8 l/100 km u što malo ko vjeruje.

Bazni model pokretan 1,6 turbo motorom razvija 156 KS i 250 Nm. Ubrza do 100 km/h za 7,9 sekundi i postiže maksimalnih 226 km/h uz deklarisanih 5,6 l/100 km prosječne potrošnje.

U dizelskoj ponudi je samo SLC 250d sa 2.1-litarskim motorom maksimuma od 204 KS i 500 Nm, a koji do stotke stiže za odličnih 6,6 sekundi. Maksimalna brzina je 245 km/h, a prosječna potrošnja 4,4 l/100 km.

Dizelski model, kao i dva snažnija benzinca serijski se opremaju 9G-TRONIC automatskim mjenjačem, dok je isti ponuđen kao opcija na preostala dva motora. Tu je i Dynamic Select sistem gdje pritiskom na tipku moguće birati između nekoliko predefiniranih modaliteta stila vožnje putem postavki motora, mjenjača, ovjesa i upravljanja.

Novost u ponudi je kamera za vožnju unatrag, ako je ikome potrebna, kao i puno svrsishodniji radarski upravljan Active Brake Assist sistem pomoći pri kočenju. Osim sigurnosne logistike SLC je opremljen Airscarf sistemom grijanja, kao i Magic Sky staklenim krovom.

SLC u salone stiže početkom marta iduće godine. Lista narudžbi otvara se polovicom januara kada će biti poznate i cijene.