brčko

Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za bh. ekonomiju

brcko sastanak (1)

Uz revitalizaciju jedine međunarodne luke u BiH – Luke Brčko, bio bi uspostavljen intermodalni transport, a Distrikt bi postao regionalni logistički centar, od čega bi koristi imalo područje u polumjeru od 100 kilometara od Brčkog

Odjeljenje za privredni razvoj Brčko distrikta BiH bilo je domaćin sastanka predstavnika željeznica Federacije BiH, Republike Srpske, Hrvatske željeznice, te predstavnika Luke Brčko, internacionalne logističke kompanije BELISAR i svjetske brodarske kompanije CMA-CGM, a tema sastanka bila je elektrifikacija pruge od Tuzle do Vinkovaca, preko Brčkog, kao i logističke mogućnosti Distrikta.

Prema procjenama o vrijednosti investicije za elektrifikaciju pruge od 115 kilometara, potrebno je nešto više od 40 miliona eura, a u ovom projektu učestvovale bi Hrvatska i BiH, odnosno entiteti i Brčko distrikt, a najveći dio sredstava mogao bi se osigurati kroz IPA fondove.

Uz revitalizaciju jedine međunarodne luke u BiH – Luke Brčko, bio bi uspostavljen intermodalni transport, a Distrikt bi postao regionalni logistički centar, od čega bi koristi imalo područje u polumjeru od 100 kilometara od Brčkog, rečeno je na sastanku.

“Opravdanost ovog projekta je u ekonomskom i ekološkom smislu jer je zelena energija budućnost. Elektrifikaciju treba provesti ne samo na dijelu od Tuzle do Vinkovaca, nego i do Doboja. Na ovaj način bi se troškovi željeznica i Federacije i RS-a smanjili kod pogonske energije za lokomotive, te kod cijene održavanja, što na kraju ima ulogu i kod cijene transporta. Isto tako, rasteretili bismo ceste i promet jer na ovom području značajan dio rasutih tereta vozi se cestovnim saobraćajem, a prirodno je da se voze željeznicom”, kazao je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

Šef odjeljenja za privredni razvoj Brčkog Pero Gudeljević naglasio je da se priča u vezi s revitalizacijom Luke Brčko i kontejnerskim terminalom treba zaokružiti elektrifikacijom željezničke pruge, kako bi željeznička mreža bila potpuna, a troškovi prijevoza roba smanjeni.

Prema riječima izvršnog direktora za logističke operacije BELISAR grupe Jove Ilića, koristi od ovog projekta imat će cijela domaća privreda čime bi se kapaciteti sjeveroistočne Bosne koji gravitiraju prema Brčkom učinili mnogo dostupnijim na svjetskom tržištu.

Na sastanku je zaključeno da Brčko ima sve preduslove da postane regionalni logistički centar za transport roba koji omogućuje kombinirani transport brodovima, željeznicom i kamionima.

Projekt elektrifikacije pruge Tuzla-Brčko-Vinkovci donio bi bitne benefite za kompletnu ekonomiju pri čemu bi došlo do pojeftinjenja usluga transporta zbog ekonomske isplativosti ovakvog prijevoza roba.