pristupio nip-u

Zvizdić nakon “promjene dresa”: Politička scena u BiH spremna za pravu i odgovornu alternativu

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
11.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Denis Zvizdic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nekadašnji član Stranke demokratske akcije Denis Zvizdić obrazložio je razloge koji su ga opredijelili da postane dio kako je kazao „ove uspješne političke priče, odnosno dio Naroda i Pravde“

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je Denis Zvizdić zvanično i formalno postao član te stranke.

Izrazio je zadovoljstvo zbog te činjenice, te podsjetio na izjavu od prošle godine u kojoj je kazao da bi volio sa Denisom Zvizdićem graditi institucije države BiH.

– Danas se ta stvar formalizovala, obistinila – naveo je on.

Nekadašnji član Stranke demokratske akcije Denis Zvizdić obrazložio je razloge koji su ga opredijelili da postane dio kako je kazao „ove uspješne političke priče, odnosno dio Naroda i Pravde“.

Podsjetio je da je prije skoro pet mjeseci, a u vezi sa svojim daljim političkim djelovanjem, rekao da postoji nekoliko varijanti i opcija – od nezavisnog statusa, eventualno pokretanja novog političkog projekta, pa do podrške nekom od postojećih političkih projekata na političkoj sceni koji su bliski njegovom političkom i životnom svjetonazoru.

– Ali sa primarnim akcentom na činjenicu da ću nastojati da, zbog složene političke situacije u BiH, nasrtaja na suverinitet i integritet BiH i u konačnici napada na identitet i politički status Bošnjaka, da ću nastojati da objedinjavam i ukrupnjavam probosansku političku scenu, pri čemu će mi osnovni i ključni kriterij biti odnos prema interesima države i građana, odnosno rad za opće dobro, koji mora biti iznad stranačkih ili ličnih interesa, jer država je važnija od bilo koje stranke, pojedinca ili grupe – istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da se poslije dužeg razmišljanja i analize političke situacije i političkih trendova odlučio za Narod i Pravdu.

Između ostalog je kazao da je Narod i Pravda jedna od rijetkih partija koja je uvijek ulazila u koalicije isključivo na programskim principima, a ne na principima podjele fotelja.

Po njegovim riječima, to je izuzetno značajna stvar „koja treba da bude matrica, paradigma i način ponašanja u svim daljim političkim aktivnostima u BiH“.

– Uvjeren sam u potpunosti da će Narod i pravda, kao jednu od svojih najuspješnijih faza razvoja i uspjeha imati upravo na narednim općim izborima, jer u ovome trenutku predstavlja stvarnu, istinsku, pravu alternativu postojećim vladajućim, bezidejnim partokratijama koje više nemaju kapacitet da proizvedu bilo kakvu novu političku, ekonomsku ili društvenu vrijednost – kazao je Zvizdić.

Dodao je da je politička scena u BiH potpuno spremna za pravu i odgovornu alternativu, čije će riječi pratiti konkretna djela, alternativu koja će ispuniti svoja obećanja i koja će bh. politici i djelovanju u politici vratiti čast, dostojanstvo, pravdu, transparentnost i koja će kreirati novi odnos i povjerenje građana u one ljude koji obavljaju javne funkcije.

– Zato će, sasvim sigurno, Narod i Pravda biti nosilac promjena i to iz temelja, jer upravo je to potrebno u ovome trenutku da bi promijenili političke okolnosti i političko stanje u BiH, a posebno u onim segmentima koji su strateški važni za državu i koji su životno značajni za građane BiH – naveo je Zvizdić.

Zvizdić je bio dugogodišnji član SDA, a 2. jula ove godine podnio je neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika Stranke demokratske akcije, člana Predsjedništva SDA te istupio iz članstva te stranke.

Tada je najavio da ostaje aktivno djelovati u politici s interesima države Bosne i Hercegovine u fokusu političkog angažmana.