Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za sp

Petrakov: Sutra nam je potrebna pobjeda i nadam se da ćemo je i ostvariti

petrakov (1)

Ukrajinci su u zadnjih šest mečeva, u kojima su odigrali dva prijateljska, savladali samo u gostima Finsku (2:1). Preostalih pet mečeva su remizirali

Nogometna reprezentacija Ukrajine večeras će na zeničkom Stadionu “Bilino polje” obaviti posljednji trening pred sutrašnju, zadnju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru koju će u okviru grupe D, od 20.45 sati, igrati protiv Bosne i Hercegovine.

BiH je subotnjim porazom od Finske (1:3) već izgubila sve izglede za osvajanje drugog mjesta i plasman u baraž, a Ukrajinci, osim što sutra moraju pobijediti, više ne kontrolišu potpuno situaciju. Ispred njih su na tablici vodeća Francuska, koja je s 15 bodova već izborila vizu za Katar, ali i Finska, koja ima 11, odnosno dva boda više od Ukrajine i bolju gol razliku. Ukrajinci su, pak, bolji u međusobnom duelu s Fincima, a sutra na svom terenu, u istom terminu, igraju protiv Francuske.

– Ne želim da komentarišem utakmicu BiH – Finska i pobjedu Finske. Nama je sutra potrebna samo pobjeda – kazao je na večerašnjoj pres-konferenciji u Zenici ukrajinski selektor Oleksandr Petrakov.

Na novinarsko pitanje šta misli o najavi iz bh. tabora da će sutra selektor Ivaylo Petev izvesti kombinovani sastav, Petrakov ne smatra da će ta činjenica biti posebno olakšanje za njegov tim.

– Mislim da će biti veoma teška utakmica, pogotovo što će izvesti kombinovani sastav. Mladi će se igrači nastojati dokazati – kazao je Petrakov, koji je najavio da idu na pobjedu i da se nada da će u tome i uspjeti.

– Ja sam tek preuzeo ekipu i do sada nismo imali ni sreće, ali se nadam da ćemo sutra imati i sreće i da ćemo pobijediti – dodao je.

Ukrajina je protiv BiH do sada igrala samo jednom – prošlog mjeseca na svom terenu, kada je bilo neriješno 1:1. Strijelac vodećeg gola za Ukrajinu bio je Andriy Yarmolenko (15.), ali je bh. tim poravnao preko Anela Ahmedhodžić (77.). Petrakov je istakao kako je u prvom susretu protiv BiH bilo dosta prilika, ali da nisu uspjeli realizirati svoje šanse.

Ukrajinci su u zadnjih šest mečeva, u kojima su odigrali dva prijateljska, savladali samo u gostima Finsku (2:1). Preostalih pet mečeva su remizirali.

– Imali smo dosta prilika protiv Bugarske, i u momentima kada smo gubili, ali ovo je bila prijateljska utakmica. Mi se spremamo za sutrašnju utakmicu, koja je za nas puno važnija – kazao je vezni igrač Ruslan Malinovsky, koji nije igrao u prošlomjesečnom duelu protiv BiH.

Tabela grupe D: Francuska 15 bodova (gol razlika 16:3), Finska 11 (10:8), Ukrajina 9 (9:8), BiH 7 (9:10) i Kazahstan 3 (5:20) .