zbog represije

EU na crnu listu dodala četiri ministra Assadovog režima

eu parlament sjednica 21 10 GLAVNA

Sankcijama EU obuhvaćeno je 287 osoba, te 70 organizacija odgovornih za represiju nad sirijskim narodom

Evropska unija (EU) u ponedjeljak je dodala četiri ministra režima Bashara al-Assada u Siriji na crnu listu odgovornih za represiju nad sirijskim narodom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri vanjskih poslova EU ažurirali su spisak sankcionisanih osoba sa imenima četiri nedavno imenovana ministra, objavio je Savjet EU.

Amr Salem, ministar unutrašnje trgovine, Boutros al-Hallaq, ministar za informisanje, Mohammed Seifeddine, ministar rada, i Diala Barakat, državna ministrica, upisani su na crnu listu zbog dijeljenja “odgovornosti za nasilnu represiju sirijskog režima nad civilnim stanovništvom”, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom listu EU.

Sada se na EU listi sankcionisanih u Siriji nalazi ukupno 287 ljudi, među kojima su vladini zvaničnici i biznismeni koji profitiraju od ratne ekonomije. Njima je zamrznuta imovina i zabranjena su im putovanja. Na crnoj listi nalazi se i 70 organizacija, među kojima i sirijska centralna banka. Sankcije uključuju zabranu uvoza nafte te ograničenja ulaganja i izvoza opreme i tehnologije.

EU je sankcije uvela 2011. godine, kako bi izvršila pritisak na Assadov režim da zaustavi represiju nad vlastitim narodom i da uđe u pregovore o političkom rješenju za građanski rat.

“Neće biti kraja sankcijama, nema normalizacije, nema podrške obnovi sve dok nema političke tranzicije”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u aprilu, na desetu godišnjicu početka rata u Siriji.

Rat u Siriji vodi se od marta 2011. godine, kada su snage odane režimu predsjednika Bashara al-Assada nasilnim putem i iznenada razbile prodemokratske proteste.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, stotine hiljada ljudi je ubijeno tokom sukoba, a više od deset miliona je raseljeno.