Ulaznice za Plitvička jezera poskupjele i do 9 eura

NP-Plitvicka-jezera_fancybox

Ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj znatno su poskupjele, tako da će ovaj biser hrvatske prirode pod zaštitom UNESCO-a na godišnjem nivou ubirati daleko veći iznos za održavanje parka od brojnih stranih turista, ali i domaćih gostiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodstvo Nacionalnog parka (NP) Plitvička jezera, kojem je u posljednje vrijeme prijetilo ukidanje zaštite UNESCO-a zbog velikog broja turističkih posjeta i zagađenja prirode, odlučilo se na povećanje cijena ulaznica.

Prema novom cjeniku koji je objavljen na službenim stranicama ovog zaštićenog spomenika prirode, ulaznice su za odrasle osobe, kada je broj posjeta daleko najveći, za dva ljetna mjeseca, juli i avgust i to u terminu do 16 sati, poskupjele čak za 70 kuna (9,3 eura), tako da sad umjesto 180 (24 eura) koštaju 250 kuna (33,3 eura).

Cijene ostaju iste samo u zimskim mjesecima, tokom pet mjeseci od novembra do marta.

Novost je na cjeniku da su određene i dvije cijene za ulazak u park prije i poslije 16 sati, s tim da su ove posljednje jeftinije.

Cijene karata formirane su u nekoliko kategorija, tako da su najnižom cijenom obuhvaćena djeca do 7 godina i invalidi, zatim djeca od 7 – 18 godina, studenti i na kraju odrasli, a poseban je cjenik za grupne posjete.

Tokom dva udarna mjeseca u ljetnoj turističkoj sezoni, u julu i avgustu do 16 sati, kada su karte najskuplje, cijena za najmanju djecu i invalide iznosi 110 kuna (14,6 eura), za odrasle 250 kuna (33,3 eura), a za studente 160 kuna (21,3 eura).

Plitvička jezera UNESCO je proglasio svjetskom prirodnom baštinom među prvima u svijetu 1979. godine, a nacionalnim parkom proglašena su 1949. godine. Riječ je hidrogeološkoj pojavi u kršu sa 16 jezera, a u kompleksu jezera se nalazi i izvor rijeke Krke.