Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo goražde

Umjesto u igricama i mobitelima, mladić Jusuf uživa u uzgoju peradi

Masic_Jusuf

Vrijedni mladić živi izvan stereotipa kojima su okupirani njegovi vršnjaci

Brojni mladi ljudi odlučili su svoju budućnost graditi van BiH jer ovdje ne vide perspektivu, ali ima i onih koji imaju nadu da život mogu nastaviti u svojoj zemlji i živjeti od svog rada. Među njima je i 17-godišnji Jusuf Mašić iz Novog Goražda (RS) koji je već odavno zasukao rukave i počeo raditi.

Vrijedni mladić živi izvan stereotipa kojima su okupirani njegovi vršnjaci. Ne zanimaju ga mobiteli, kompjuteri i video igrice, već uživa u brizi o svom malom životinjskom carstvu u kojem se potrudio da svaki član ima svoje ime.

Iako se bavi proizvodnjom gotovo svih poljoprivrednih kultura, ljubav prema životinjama i plodovi koje donose njegovi ljubimci kaže čine ga najsretnijim.

Naglašava da ljubav gaji prema svim životinjama, ali jednu vrstu ipak izdvaja i njima kaže posvećuje posebnu pažnju.

– Najviše volim peradi i zbog toga sam se nekako opredijelio za to. Čitam o tome i učim svakodnevno, radim i bavim se prodajom. Uzgajam sada koke i patke, imao sam i morke i guske, ali su mi prošle i ove godine psi lutalice uništili mnogo koka i drugih peradi. Prošlog ljeta sam ih imao oko 70, a sad oko 30. Razmišljam i o prepelicama i guskama jer imam jednog prijatelja koji bi te guske otkupljivao pred zimu – priča Mašić.

Dodaje da svoje životinjsko carstvo planira proširiti kada obezbijedi uslove za boravak životinja.

-Sada imam i dvije ovce do čega je došlo spletom okolnosti. Komšiji Dževadu su nedavno stradale ovce i kada ih je zahvaljujući dobrim ljudima počeo dobijati ja sam mu pomagao oko svega toga i on je rekao da će mi pokloniti jednu. Drugu sam ja kupio i sada skupljam novac da napravim malo veći stajski objekat. Prošle godine sam aplicirao za taj objekat ali nažalost nisam prošao – ističe Mašić.

Od prodate robe i ušteđevine koju je dobijao kao dječak nedavno je kupio i motor “Tomos”, kojeg je adekvatno nadogradio da s njim može razvoziti robu do svojih kupaca.

– Imam motor i prikolicu i stavim kokoške, jaja i vozim na pijacu. Tako i kada krenem u školu, u autobus stavim kornete jaja i ponesem kupcima koji su naručili. Sve što imam napravio sam isključivo od skromne zarade prodajom proizvoda i nastavit ću da se trudim i radim – poručuje vrijedni mladić.