Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Umro Dragutin Drk, vlasnik Vindije

U javnosti i medijima se rijetko pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen. U jednom od njegovih posljednjih javnih istupa govorio je o poslovanju tokom koronakrize

Danas prijepodne u Varaždinu je u 84. godini preminuo Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih varaždinskih privrednika.

“S velikom tugom želimo vas obavijestiti kako je u ponedjeljak ujutro, 8. februara, iznenada preminuo generalni direktor i predsjednik Uprave Grupe Vindija, gospodin Dragutin Drk”, stoji u obavijesti Vindije.

Dugi niz godina bio je na čelu poslovnog sustava Vindija koji je iznjedrio cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji.

Drk je rođen 25. septembra 1937. u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. U Vindiji, koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju, a direktor postaje 1965. godine.

Na čelu Vindije proveo 50 godina

Tokom pretvorbe i privatizacije s vremenom je postao većinski vlasnik kompanije s više od 90 posto dionica i jedini član Uprave Vindije.

Kompanija se širila i prerasla u grupu, kupnjom Koke, otvorenjem stočne hrane, pokretanjem Vindona te kupnjom niza drugih tvornica u regiji.

“Na čelu Vindije Drk je proveo je više od 50 godina, stvarajući poslovni sustav Grupe Vindija, domaćeg i regionalnog prehrambenog lidera, čije perjanice Vindija i Koka upravo navršavaju 60 godina rada. Od samog početka karijere, imao je viziju razvoja snažne domaće i regionalne tvrtke sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, čime je inspirirao poslovnu zajednicu, partnere i suradnike. Gospodin Drk je utkao svoje cjelokupno životno i poslovno iskustvo u Vindiju te radio punim kapacitetom do posljednjeg dana. Uz predani, svakodnevni rad na razvoju velike prehrambene industrije koja danas zapošljava gotovo 3700 ljudi, Dragutin Drk bio je izuzetno posvećen svojoj obitelji, osobito unucima”, stoji u obavijesti Vindije.

Rijetko se pojavljivao u medijima

Od 1993. do 1996. Dragutin Drk bio je član varaždinskog Gradskog vijeća, a od 1997. do 2000. zamjenik gradonačelnika.

U javnosti i medijima se rijetko pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen. U jednom od njegovih posljednjih javnih istupa govorio je o poslovanju tokom koronakrize.

U Grupi Vindija, rekao je tada, radi oko 3700 radnika, a poslom je uz nju vezano još oko 1400 kooperanata, što znači da se radi o čak 5000 porodica koje žive od prodaje Vindijinih domaćih proizvoda.