Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konferencija za medije

Štab civilne zaštite Hrvatske: AstraZenecina vakcina je učinkovita, sigurna i ispravna

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
24.06.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Pokazalo se da vakcina AstraZenece ima jednaku učinkovitost kod britanskog soja. Ima nekih pokazatelja po kojima je ova vakcina sasvim prihvatljiva i za starije, gotovo stopostotnu zaštitu pruža od smrti i hospitalizacija, rekao je epidemiolog Kaić

Na redovnoj konferenciji za medije Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su kako je sedmični broj novozaraženih pao za 14 posto te kako sumnje u AstraZenecinu vakcinu nisu utemeljene, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako je u protekloj sedmici, od 1. do 8. februara, registrirano 2.953 novooboljelih, a sedmicu prije 3.466, što je pad novooboljelih za 14 posto.

Prosječna incidencija, odnosno učestalost novozaraženih na 100.000 stanovnika trenutno je 157, s tim da najnižu incidenciju ima Istarska, a najveću Splitsko-dalmatinska županija.

Na ljestvici zemalja Evropske unije Hrvatske je po incidenciji na 5. mjestu, manju incidenciju na 100.000 stanovnika imaju samo Bugarska, Danska, Grčka i Finska.

Od 27. decembra 2020. do jučer su u Hrvatskoj aplicirano 99.593 doze vakcina, najvećim dijelom na djelatnike u zdravstvu te na korisnike domova za starije osobe. S dvije doze vakcine vakcinisane su do sada 39.332 osobe u Hrvatskoj.

S jučerašnjim datumom, Halmed je zaprimio 629 prijava o nuspojavama vakcina, od toga 612 na Pfizerovu, 17 na Moderninu vakcinu, a uglavnom je riječ o blagim nuspojavama, kazao je Capak.

Komentirajući sumnje koje su se pojavile u javnosti, ali i od dijela stručnjaka, na učinkovitost AstraZenecine vakcine kod osoba starijih od 65 godina, Capak je potvrdio kako je pet država EU-a donijelo nacionalne preporuke da se osobe starije od 65 godina ne vakcinišu ovom vakcinom.

“Naš argument za korištenje AstraZenecine vakcine je da je ona učinkovita, sigurna i ispravna testirana i da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila za sve građane starije od 18 godina”, poručio je Capak.

Epidemiolog Bernard Kaić naveo je kako vakcina AstraZenece ima manju učinkovitost kod južnoafričkog soja, ali kako postoje naznake i da vakcine drugih proizvođača imaju manju učinkovitost na taj soj.

“Pokazalo se da vakcina AstraZenece ima jednaku učinkovitost kod britanskog soja. Ima nekih pokazatelja po kojima je ovo cjepivo sasvim prihvatljivo i za starije, gotovo stopostotnu zaštitu pruža od smrti i hospitalizacija”, rekao je Kaić.

Šef Štaba i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ukazao je na brojne proteste u mnogim evropskim državama zbog restriktivnih epidemioloških mjera, pri čemu je istaknuo kako Hrvatska “ima najliberalnije i najmanje stroge mjere u odnosu na sve članice Evropske unije”.

“Mi uz te najmanje stroge mjere uspijevamo spuštati brojeve”, istaknuo je šef Štaba Božinović.