Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uniforme policajaca u KS-u uskladiti sa Ustavom i zakonima FBiH

Žene u uniformi specijalaca

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, koji čini devet firmi iz Bosne i Hercegovine, podržao je zaključak Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo, u vezi sa analizom i revizijom spornog Pravilnika o policijskoj uniformi Kantona Sarajevo.

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme daje podršku takvom stavu Nezavisnog odbora i poziva ministra unutrašnjih poslova KS i policijskog komesara KS, da konačno taj akt usaglase sa Ustavom FBiH i važećim propisima na nivou FBiH.

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme podsjeća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS još 2013. godine usvojilo Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uslove MUP-a KS kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi.

Istovremeno izgled uniformi propisan navedenim Pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog federalnom Uredbom. Tako danas u praksi policijski službenici u KS-u imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krši Ustav FBiH, saopćeno je iz BH Konzorcija.

U saopćenju se navodi da je “spomenuti pravilnik iz 2013. godine u potpunosti prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopće nemaju mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u KS-u”.

Iz BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme navode da se “time njihovim kompanijama nanosi ogromna šteta, a sve u korist uvoznika uniformi”.

Napominju da se već duže od 20 godina specijaliziraju za tu vrstu poslova. Tako se uniforme i druga policijska i vojna oprema proizvedena u BiH, danas koristi od policijskih agencija brojnih evropskih država. Slična stvar se ponavlja i na nivou BiH, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo gotovo identičan Pravilnik.

– Mi ćemo se nastaviti boriti protiv ovakvog ponašanja pojedinaca u institucijama, a apeliramo i na istražne organe da se uključe u cijelu priču – stoji u saopćenju.

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme čine: MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka.