Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca gotovo 11,5 milijardi KM

posao

Ukupan unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca dostigao je iznos od gotovo 11,5 milijardi KM u 2015., pišu Poslovne novine u novom broju.

Navode da je “začarani krug” dužničko-povjereničkih odnosa i dalje “rak rana” bh. privrede, stoga je kompanija LRC iz Sarajeva pokrenula besplatni servis “Bonitetna ocjena potraživanja”, kao svojevrsni vid podrške bh. privrednicima koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja.

Naime, i pored pozitivnih pomaka koji su zabilježeni u finansijskim pokazateljima bh. privrede, milijarde KM “zarobljenog” kapitala i dalje se nalaze u “nedokučivoj zoni” i predstavljaju konstantno breme za efikasnije poslovanje. Ukupan iznos potraživanja bh. firmi od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. imao je skok od 94 miliona KM i dostigao iznos od 11,416 milijardi KM. Gledajući po entitetima, na potraživanja firmi u Federaciji BiH otpada 7,473 milijarde KM, dok kompanije u Repulici Srpskoj potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM.

Kako pišu Poslovne novine, zbog problema sa naplatom vlastitih potraživanja, bh. privrednici su suočeni i sa otežanim plaćanjem svojih obaveza, pa su obaveze prema dobavljačima u 2015. porasle čak za 63 miliona KM u odnosu na 2014. Tako je ukupan iznos neizmirenih obaveza prema dobavljačima dostigao cifru od 11,9 milijardi KM.

Ističu da, uzimajući u obzir vrijednost ubrzanog pokazatelja likvidnosti koji podrazumijeva odnos sredstava spremnih za plaćanje u odnosu na tekuće obaveze, ne čudi činjenica da je kompletna bh. privreda, po ukupnoj prosječnoj ocjeni, na granici solventnosti i nemogćnosti servisiranja svojih tekućih obaveza. Prosječan broj dana naplate potraživanja za bh firme je 71, dok je taj period za plaćanje vlastitih obaveza prema dobavljačima 171 dan.

Analiza mogućnosti naplate i formiranje “Bonitetne ocjene potraživanja” su dostupni kao besplatan servis u sklopu LRC agencije za upravljanje potraživanjima. Ta usluga je svojevrstan vid podrške privrednicima u BiH koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja, a samim tim omogućiti urednije izmirivanje svojih obaveza.

Bonitetna ocjena potraživanja predstavlja jedinstvenu procjenu mogućnosti naplate, a formira se na osnovu finansijskih pokazatelja, kao što su tekući i ubrzani pokazatelji likvidnosti koji su adekvatan pokazatelj koliko je kompanija u stanju svojim poslovanjem pokrivati svoje tekuće obaveze.

Također, značajnu ulogu u kreiranju ocjene igraju i bogata, višegodišnja sudska praksa, više od 140.000 pokrenutih postupaka za naplatu potraživanja, informacije iz LRC registra dužnika, istorije blokada i aktivacija transakcijskih računa, iznos i starost dugovanja, te prethodne, registrovane platežne navike.