Biznis

Nezavisni sindikat

Uposlenici HP-a Mostar održali štrajk upozorenja, traže veće plate

30/01/2020

HP Mostar ima oko 700 uposlenika te da u tom poduzeću radi čak 28 direktora i zamjenika direktora, te sedam-osam eksperata

Članovi Nezavisnog sindikata uposlenika Hrvatske pošte (HP) Mostar u četvrtak su održali jednosatni štrajk upozorenja te su zatražili povećanje plata koje, kako su naveli, nisu porasle godinama.

– Najvažniji razlog za štrajk su male plate koje se nisu pomjerile već desetak godina. Prije organiziranja prvog štrajka upozorenja tražili smo povećanje od 20 do 30 posto, ali smo dobili odgovor da je to nemoguće ispoštovati te smo nakon toga zatražili povećanje od 15 posto za poštare, čistačice i vozače, 10 posto za šalterske radnike i kartiranje i 5 posto za ostale, ali se s rješenjem naših zahtjeva stalno odugovlači – kazao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar Tomislav Erić.

Dodao je kako su svoje zahtjeve poslali Upravi Društva te zatražili zajednički sastanak kako bi razgovarali o mogućim rješenjima.

– Upravi smo poslali dopis u kojem tražimo da se sastanemo do kraja januara ove godine i vidimo šta se može uraditi u vezi naših zahtjeva, ali se oni 45 dana nisu udostojali odgovoriti. Odgovor i datum sastanka dobili smo tek nakon što smo najavili današnji štrajk upozorenja – ustvrdio je Erić te dodao kako su iz Uprave naveli da bi do tog zajedničkog sastanka trebalo doći 28. februara.

Ako se zahtjevi sindikalista ne ispune, Erić je upozorio kako će Nezavisni sindikat djelatnika HP-a Mostar, koji broji 156 članova, nastaviti s organiziranjem štrajkova.

Naglasio je i kako HP Mostar ima oko 700 uposlenika te da u tom poduzeću radi čak 28 direktora i zamjenika direktora, te sedam-osam eksperata.

Iz Uprave HP-a Mostar jučer su priopćili kako smatraju da ne postoji razlog za štrajk, jer se sve Kolektivnim ugovorom propisane obveze u cijelosti ispunjavaju prema svim radnicima te da je otvaranje pregovora s predstavnicima sindikata predviđeno koncem veljače 2020. godine, po okončanju izrade i revizije financijskih izvještaja za prethodnu godinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.