Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Hamza Bešić

Uprava tuzlanskog aerodroma zapošljavala mimo zakona, te povisila plate

110321aerodrom_tuzla_markica

Nastavljen je trend prijema novih uposlenika suprotno zaključcima Vlade, među kojima je evidentno i “zapošljavanje po stranačkoj liniji”, bez javnog konkursa i bez saglasnosti Ministarstva

Želja da se zaustavi dalje negativno poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i nedavno data prethodna saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona za smjenu članova Uprave Aerodroma bili su povod za današnju konferenciju za medije Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Ministar Hamza Bešić ovom prilikom je javnosti prezentirao glavne razloge za neophodno postupanje Vlade TK.

– Prije svih, razlog za ovakvo naše postupanje i pokretanje procedura razrješenja trenutne uprave je neprihvatanje Izvještajao o radu i poslovanju JP MAT Tuzla za 2020. godinu, a čemu je osnovni uzrok negativno poslovanje Aerodroma tokom prošle godine u iznosu od cca 0,7 miliona KM. Treba istaknuti da je negativno poslovanje ostvareno i pored činjenice da je u julu mjesecu plan poslovanja rebalansiran kako bi se rashodi uskladili sa prihodima i time omogućilo uravnoteženo poslovanje – kazao je ministar Bešić.

Istakao je da je otežavajuća okolnost činjenica da su Vlada FBiH i Vlada TK na ime subvencija u 2020. odobrile više od dva miliona KM Aerodromu, bez kojih sredstava bi ovaj negativan rezultat bio oko tri miliona KM, što je jedna trećina ukupnih godišnjih prihoda Aerodroma (8,6 miliona KM).

– Drugi razlog za neprihvatanje Izvještaja je nenamjensko trošenje namjenski dodijeljenih pola miliona KM, što može imati i obilježje krivičnog djela, obzirom da nije postojala saglasnost za činjenje takvih aktivnosti – dodao je ministar Bešić.

Kao razloge za smjenu Uprave Bešić je naveo i činjenicu da ni nezavisni revizor na Izvještaj o poslovanju Aerodroma za 2020. nije dao pozitivno mišljenje, te da su primili više radnika u radni odnos suprotno zaključcima Vlade i Skupštine TK i bez neophodne saglasnosti resornog ministarstva.

Trend negativnog poslovanja i nedomaćinskog odnosa prema Aerodromu Uprava Aerodroma je nastavila i tokom 2021. godine.

Nastavljen je trend prijema novih uposlenika suprotno zaključcima Vlade, među kojima je evidentno i “zapošljavanje po stranačkoj liniji”, bez javnog konkursa i bez saglasnosti Ministarstva.

– Tokom ove godine, bez obzira na negativno poslovanje, i bez obzira na teško stanje direktor Mujačić je izvršio korekciju koeficijenata, odnosno povećao plaće za oko 80 posto od ukupnog broja uposlenika. Ovim je povećao troškove plaća za oko 200.000 KM ili skoro 10 posto na godišnjem nivou. Zaključio je i predugovor godišnje vrijednosti od više od pola miliona KM bez saglasnosti i znanja Nadzornog odbora, resornog ministarstva i Vlade – kazao je Bešić, pojašnjavajući da se ovim predugovorom, osim prekoračenja ovlasti u smislu dozvoljene gornje granice raspolaganja sredstvima, izašlo i van okvira javnog poziva.

Bešić je izjavio da Vlada u potpunosti stoji i podržava razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, te širenje broja aviooperatera i linija, ali ne dovodeći nikoga u neravnopravan položaj.

– Podržavamo principe lojalne konkurencije među zainteresiranim aviooperaterima. Iz tog razloga insistirali smo na uključivanju Vlade TK i Ministarstva u vođenje pregovora i zaključivanje ugovora sa zainteresiranim aviokompanijama, što iz određenih, samo Upravi poznatih razloga, nam nisu dozvolili – zaključio je Bešić.

Imajući u vidu sve navedeno Vlada je zbog uočenih neregularnosti, a zbog kojih i nije prihvatila Izvještaj o radu, zatražila od nadležnih inspekcijskih organa da izvrše kontrolu i nadzor na Međunarodnom aerodromu u Tuzli, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.