Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Perišiću deset godina zatvora za zločine u Rogatici

Tuzilastvo BiH (2)

U završnim riječima koje su održane u maju ove godine, odbrane Perišića i Zoranovića zatražile su da njih dvojica budu oslobođeni optužbi

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je osudio Božidara Perišića na deset godina zatvora, dok je Vinko Zoranović oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Rogatice, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Božidaru Perišiću zvanom Boban i Vinku Zoranoviću zvanom Joja se sudi zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

U završnim riječima koje su održane u maju ove godine, odbrane Perišića i Zoranovića zatražile su da njih dvojica budu oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Rogatice, dok je Tužilaštvo BiH zatražilo da budu osuđeni.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 25. marta 2016. godine.