BiH

Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina

17/12/2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Božidara Perišića (1962.) i Vinka Zoranovića (1965.), oba iz Rogatice, koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se optuženi terete da su od maja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, uključujući ubojstva, silovanja, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Optuženi Perišić, tereti se da je kao pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade VRS, na području općine Rogatica, tačnije u gradskim naseljima Gračanica Tekija i Holuč, 19. juna 1992. godine za vrijeme općeg napada Rogatičke brigade i pripadnika policije, civile bošnjačke nacionalnosti u više navrata istjerivao iz vlastitih domova na različite načine.

Nakon toga je pojedine fizički i psihički maltretirao, kao i prisilno zatvarao, dok je tom prilikom ubio 15 nenaoružanih civila osobno i izravno, pucajući na njih iz vatrenog oružja. Njihova tijela, kao i tijela ostalih više od 50 bošnjačkih civila nisu pronađena ni do danas.

Optuženi Zoranović tereti se da je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Rogatica, dva civila, žene bošnjačke nacionalnosti koje su bile zatočene u Rogatici u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra uz fizičko i psihičko maltretiranje, silovao, prilikom čega su one pretrpjele snažnu fizičku i psihičku bol.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.