Policija brutalno privela 66-godišnju staricu u Osijeku

policija-osijek1

Stariju ženu koja je, navodno, prešla preko crvenog svjetla na semaforu, osječki je policajac u srijedu srušio na beton i vezao lisicama, a u pomoć su mu priskočile i kolege. Tvrde to očevici incidenta u samom centru Osijeka.

– Žena je ležala na tlu, uz nju je bio policajac, mislila sam da joj je pozlilo. Kad sam prišla bliže, vidjela sam da on kleči na njoj, a ona mlatara nogama i opire se, vjerovatno se protivila što joj je vezao lisice – opisuje jedna žena koja je svjedočila nemilom događaju.

Okupili su se brzo zaposlenici obližnjih radnji i glasno negodovali zbog, kako smatraju, policijske brutalnosti.

– Bilo je strašno, policajac ima sigurno 130 kilograma, a žena je starija od 60 godina. Međutim, policajac se nije obazirao na nas – prepričavaju dan poslije.

https://www.youtube.com/watch?v=3ayLqn90QOQ

Kada je prije toga prešla pješački prijelaz dok je bilo upaljeno crveno svjetlo, policajac joj se, pričaju svjedoci, obratio, ali ona je “nešto promrmljala i nastavila dalje”. Sustigao je i srušio.

Međutim, ima i onih koji tvrde kako je žena navodno policajca udarala kada je uhvatio za ruku.

Sve što se zbivalo, ističu u PU osječko-baranjskoj, snimljeno je kamerom koju je policajac nosio na svojoj uniformi. Njihov je službenik, ističu, uočio nepoznatu pješakinju koja je na “crvenom” prešla kolnik na križanju Prolaza Ante Slavičeka i Hrvatske Republike.

“U cilju utvrđivanja počinitelja prekršaja, policijski službenik joj je prišao i zatražio na uvid osobnu iskaznicu, što je ona ignorirala i nastavila se kretati nogostupom. Policijski službenik je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio ju da se cijeli postupak snima te joj izdao naredbu da se zaustavi, na što se oglušila. Nakon izrečene naredbe, policijski službenik je uporabio tjelesnu snagu kako bi onemogućio njeno daljnje kretanje”, priopćio je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Žena je, nastavlja, “uz glasno negodovanje nastavila pružati aktivan otpor”, pokušavajući se osloboditi.

“Pristigao je i drugi policajac te su nad ženom uporabili sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje i priveli ju radi utvrđivanja identiteta. Riječ je o 66-godišnjakinji”, naveo je Premec.

Pregledala ju je u postaji Hitna pomoć, a pokazalo se, kaže on, kako nije ozlijeđena pri privođenju.

“Snimku događaja zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo na pregled, a konstatiralo je potom da policijski službenici nisu protupravno postupali. Nakon analize, i načelnik policijske uprave uporabu sredstava prisile ocijenio je opravdanom i zakonitom temeljem”, ističe on.

Žena će biti prekršajno gonjena zbog prolaska kroz “crveno” te zbog prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici.