Marin Čorluka na čelu Vijeća za sport BiH

vijece za sport2

Na 2. redovnoj sjednici Vijeća za sport Bosne i Hercegovine, održanoj danas u Olimpijskom komitetu BiH, za predsjednika ovog savjetodavnog tijela Ministarstva civilnih poslova BiH izabran je Marin Čorluka, a za potpredsjednike Izet Rađo i Dalibor Stević.

Vijeće za sport Bosne i Hercegovine, između ostalog, nadležno je da daje mišljenje o Strategiji i Programu razvoja sporta, raspravlja o pitanjima značajnim za sport, zatim da daje mišljenje o godišnjim planovima i finansijskim potrebama sporta, te predlaže i podstiče donošenje mjera za unapređenje sporta.

Osim toga, Vijeće za sport predlaže prioritetne projekte, elaborate i studije za njihovo finansiranje u sistemu potreba u sportu, daje mišljenje i preporuke za nacrte i prijedloge propisa koji se odnose na sport, te predlaže smjernice za izradu propisa o kategorizaciji sportista.

Mandat Vijeća za sport traje četiri godine, a članovi su Marin Čorluka, Josip Križanović, Iljo Dominković, Dejan Erešić, Dalibor Stević, Milan Torbica, Jakov Amidžić, Marijan Kvesić, Izet Rađo, Sabahudin Delalić, Ivica Šarić, Nijaz Brković, Mirela Mandal, Salko Zildžić, Boris Bašić, Rusmir Cviko i Mišo Dervenčić, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Inače, svaki član Vijeća za sport BiH dobijat će mjesečno 876 KM. U slučaju da mjesečno Vijeće održi dvije sjednice, onda se paušal uduplava. Prostom računicom, Vijeće za sport BiH državu će za četiri godine, samo po osnovu paušala njegovim članovima minimalno koštati 714.000 KM.