Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almin Mališević

Uprkos brojnim preprekama bilježi se konstantan rast metalskog i drvnog sektora BiH

Almin Mališevic fena

Kada je riječ o drvnoj industriji BiH, za jedanaest mjeseci prošle godine izvezeno je roba u vrijednosti od 2,8 milijardi KM i u odnosu na isti period 2021. godine, izvoz je rastao za 20 posto

Privrednici drvne i metalske industrije suočili su se u 2022. godini sa brojnim preprekama od kojih su najveće bile rast cijena sirovina i energenata i inflatorna kriza, ali uprkos tome bilježe pozitivne rezultate.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević rekao je za Fenu da ti sektori godinama ostvaruju jako dobre rezultate, te da se može slobodno reći da se radi o stubovima bh. ekonomije. Dodao je da se u 2023. godini se na svjetskom tržištu očekuje stabilizacija cijena sirovina.

Metalska industrija BiH je za jedanaest mjeseci protekle godine izvezla više od 5,8 milijardi KM i u odnosu na isti period 2021. godine rast je 32 posto. Mališević je dodao da je u 2022. godini rastao i broj radnika koji je dostigao 40.000. Učešće metalske industrije u ukupnom bh. izvozu je 34 posto, a najznačajnije izvozno tržište je Evropska unija.

Kada je riječ o drvnoj industriji BiH, za jedanaest mjeseci prošle godine izvezeno je roba u vrijednosti od 2,8 milijardi KM i u odnosu na isti period 2021. godine, izvoz je rastao za 20 posto. U drvnoj industriji BiH zaposleno je 30.000 radnika i broj je rastao u toku 2022. Također, najznačajnije izvozno tržište je Evropska unija.

– Ubrzani odliv produktivne radne snage, pa i cijelih porodica predstavlja sve veći problem. Bez ljudi će biti jako teško ostvarivati rezultate koji su postizani zadnjih nekoliko godina. Odliv radne snage može zaustaviti razvoj bh. ekonomije i neophodno je raditi na poboljšanju životnog i poslovnog ambijenta ali i općeg stanja u BiH – naveo je Mališević.

Podsjetio je da je Privredna komora Federacije BiH u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Udruženjem Energis sredinom decembra organizovala B2B susrete firmi metalske i drvne industrije prekograničnog područja u okviru projekta „ENHANCE“.

– Predstavnici više od 60 firmi iz BiH i Srbije učestvovali su na B2B susretima organizovanim s ciljem da se podrže kompanije u pronalasku i širenju poslovne mreže. Namjera nam je bila okupiti što veći broj firmi kako bi zajednički pronašle nove poslovne mogućnosti u BiH i u Srbiji, ali i stvorile preduslove za zajednički nastup na trećim tržištima – dodao je Mališević.

Poslovni B2B susreti su održani u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji kofinansira Evropska unija. Ugovorno tijelo tog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).