Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uručeni međunarodno priznati certifikati iz izvoznog menadžmenta

Dodjela certifikata

Agencija za razvoj preduzeća – Eda iz Banje Luke, u okviru projekta „Credo Krajina“, a u saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHK BiH), organizovala je danas dodjelu međunarodno priznatih certifikata za prvu grupu polaznika praktične obuke iz izvoznog menadžmenta.

Alexandar Märdian iz Predstavništva njemačke privrede u BiH je istakao da je obuka u trajanju od 40 sati organizovana i provedena u skladu sa njemačkim izvornim modelom koji se primjenjuje u njemačkim privrednim komorama.

-Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da su svi kandidati koji su polagali test na kraju obuke, taj test i položili s visokim ocjenama. Rezultati ovog testa su bolji nego na ovakvim testovima u Njemačkoj gdje u prosjeku 10-15 posto kandidata ne uspije položiti test, kazao je on – saopćeno je iz Edae.

Ubijeđen je da će znanja koja su stekli učesnici na ovoj obuci biti od velike koristi u toku njihove buduće profesionalne karijere, kao i u realizaciji izvoznih poslova u budućnosti.

Märdian je istakao da je vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Njemačke u prošloj godini povećana za sedam posto i da je to odličan pokazatelj da je privredna saradnja na dobrom putu te da ima mnogo potencijala za saradnju u narednom periodu.

Direktorica Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić je naglasila da je stvaranje domaćih kapaciteta iz oblasti izvoznog menadžmenta vrlo važno jer se tako povećava konkurentnost izvoznih preduzeća.