Biznis

Uručeni međunarodno priznati certifikati iz izvoznog menadžmenta

27/01/2016

Agencija za razvoj preduzeća – Eda iz Banje Luke, u okviru projekta „Credo Krajina“, a u saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHK BiH), organizovala je danas dodjelu međunarodno priznatih certifikata za prvu grupu polaznika praktične obuke iz izvoznog menadžmenta.

Alexandar Märdian iz Predstavništva njemačke privrede u BiH je istakao da je obuka u trajanju od 40 sati organizovana i provedena u skladu sa njemačkim izvornim modelom koji se primjenjuje u njemačkim privrednim komorama.

-Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da su svi kandidati koji su polagali test na kraju obuke, taj test i položili s visokim ocjenama. Rezultati ovog testa su bolji nego na ovakvim testovima u Njemačkoj gdje u prosjeku 10-15 posto kandidata ne uspije položiti test, kazao je on – saopćeno je iz Edae.

Ubijeđen je da će znanja koja su stekli učesnici na ovoj obuci biti od velike koristi u toku njihove buduće profesionalne karijere, kao i u realizaciji izvoznih poslova u budućnosti.

Märdian je istakao da je vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Njemačke u prošloj godini povećana za sedam posto i da je to odličan pokazatelj da je privredna saradnja na dobrom putu te da ima mnogo potencijala za saradnju u narednom periodu.

Direktorica Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić je naglasila da je stvaranje domaćih kapaciteta iz oblasti izvoznog menadžmenta vrlo važno jer se tako povećava konkurentnost izvoznih preduzeća.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.