petogodišnji projekt

USAID kroz “Diaspora invest” podržao 164 kompanije, otvoreno više od 1.500 novih radnih mjesta

usiad dijaspora db (5)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson podvukao je da se danas obilježava kraj petogodišnjeg USAID-ovog projekta u koji je američka Vlada uložila 6,6 miliona KM što je pomoglo članovima dijaspore da se vrate u BiH i pomognu ulaganja

Od aprila 2017. godine do danas USAID je kroz projekat “Diaspora Invest” podržao 164 kompanije koje su u tom periodu stvorile 1.571 novo radno mjesto i više od 54,4 miliona KM novih investicija u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je to danas na završnoj konferenciji USAID-ovog projekta “Diaspora Invest” kada je rečeno da je tokom trajanja projekta osigurana podrška u posredovanju domaćih kompanija za izlazak na međunarodno tržište. Investitori iz dijaspore dolaze iz 22 zemlje svijeta, a njihova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu pokrivaju 64 lokalne zajednice.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson podvukao je da se danas obilježava kraj petogodišnjeg USAID-ovog projekta u koji je američka Vlada uložila 6,6 miliona KM što je pomoglo članovima dijaspore da se vrate u BiH i pomognu ulaganja.

Investicija je generirala 22 miliona dolara, a samo u ovoj godini prihodi su iznosili više od 74 miliona dolara, dodajući da je specifičan aspekt ovog projekta to što je većina tih investicija usmjerena u manje lokalne zajednice poput Lopara i Livna i zapošljavaju najveći broj ljudi.

Napominje da bi vlasti BiH trebale stimulirati ovu vrstu investicija, a ono što se radi s vlastima Brčko Distrikta i Federacije BiH je da se stvori strateški okvir da bi se pomoglo tim nastojanjima jer investicije dijaspore sa svojim ulaganjima donosi aspekte standarda Evropske unije i u kompanije i u zapošljavanje.

– U zemljama zapadnog Balkana postoje veliki ekonomski potencijal, ali BiH zaostaje za svojim susjedima jer ne uspijeva implementirati reforme u cilju evropskih integracija – podvukao je Nelson.

Kako je pojasnio predstavnik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić, centra koji je osnovan u okviru USAID-ovog projekta za podršku investitorima, kroz pet godina testiran je interes dijaspore da investira u svoju zemlju porijekla i imaju značajne rezultate.

Dodaje da se centru obratilo 200 investitora iz dijaspore kojima su na razne načine pomogli da uspostave poslovnu saradnju ili investiraju, a velika je spremnost dijaspore evidentirana jer je na dva miliona dolara razvojne pomoći dijaspora investirala 22 miliona dolara.

Uglovnom se ulaže u mjesta porijekla zbog čega se svi ohrabreni da se s ovim nastavi i budućnosti, a istovremeno povećana svijest o razvojnom potencijalu dijaspore.

Jedan od korisnika projekat je i vlasnik kompanije “Ekonomik Group” iz Srebrenice Bojan Rankić koji kaže da njegova firma zapošljava gotovo 100 radnika, a USAID im je pomagao kupovinu mašina zahvaljujući kojima su oni uduplali svoj kapacitet.

Na konferenciji je predstavljen Vodič za lokalne zajednice u radu s dijasporom te predstavljena Mreža jedinica lokalne samouprave – partnera Biznis centra bh. dijaspore koju čini 16 lokalnih zajednica iz cijele države.