Reprezentacija

NIJE POŠTENO

Ivaylo, oprosti im, ne znaju šta rade

17/11/2021

U atmosferi linča, sa "strašnim skandalom" uoči svake utakmice, Bugarin je uspio ono što niko, pa možda čak ni on sam nije očekivao, zadobiti povjerenje igrača, a sada je jasno i razumjevanje navijača

Kada ste posljednji put gledali situaciju da se “najgori trener u istoriji” jedne zemlje dočeka gromoglasnim aplauzom s tribina? Upravo je tako sinoć dočekan Bugarin Ivaylo Petev dok je išao ka klupi našeg tima uoči početka posljednje utakmice Kvalifikacija za SP protiv Ukrajine (0:2). Da stvar bude bizarnija “najgoreg trenera u istoriji” i njegove igrače nakon posljednjeg sudijskog zvižduka publika je ispratila kao i na početku utakmice. Aplauzom.

Piše: Edin BOROVINA

Sada se postavlja pitanje: je li Petev zaista najgori selektor u istoriji reprezentacije BiH ili navijači koji dolaze gledati reprezentaciju BiH nemaju pojma o fudbalu?

“Nebitni” brojevi

Ivaylo Petev vodio je reprezentaciju BiH u osam zvaničnih utakmica u proteklim – neuspješnim kvalifikacijama. Oni koji smatraju da je on “najlošiji trener u istoriji BiH”, ko iz topa će vam reći, osvojio je samo sedam bodova i ostvario samo jednu pobjedu. I tu je kraj.

Takvi će vam reći da je potpuno nebitna činjenica što je Ivaylo Petev s igrački najnekvalitetnijom selekcijom BiH, od osam utakmica izgubio tri. Samo smo u dva navrata u posljednjih 20 i kusuru godina uspjeli kvalifikacije završiti s manje poraza nego ih je u kvalifikacijama pretrpila reprezentacija s Bugarinom na čelu. Bilo je to u Kvalifikacijama za SP 2006. (2 poraza) i Kvalifikacijama za SP 2014. (1 poraz).

Kao što im je potpuno “nebitna” činjenica da je Bugarin, za razliku od svojih “puno uspješnijih” svojih prethodnika, u pohodu na “najgori rezultat u istoriji” naš nacionalni tim vodio u grupi sa pet reprezentacija, u kojoj nije bilo kuhara i električara iz San Marina, Andore, Malte, Gibraltara… reprezentacija s kojima bi i prije početka kvalifikacija na kontu imao već šest bodova!

Isto tako, za one koji od sinoć vrte priču o “bijednih 7 bodova” nebitna je činjenica da je od Peteva, u suštini, bio uspješniji samo jedan selektor u istoriji BiH, a to je Safet Sušić. Svi ostali su imali identičan konačni učinak – nisu uspjeli odvesti reprezentaciju na veliko takmičenje! S puno, puno jačim, iskusnijim i kvalitetnijim igračkim kadrom.

Nebitna im je također i činjenica da je Bugarin u četiri od osam utakmica Kvalifikacija za SP, reprezentaciju bio prinuđen izvesti na teren bez jednog od naša dva daleko najbolja igrača, Edina Džeke i Miralema Pjanića. Pjanić je bio povrijeđen protiv Kazahstana i Ukrajine u gostima, a Džeko protiv Finske i Ukrajine.

Je li uopšte pošteno reći da je Bugarin najgori trener u istoriji bh. reprezentacije? Je li to pošteno reći za trenera koji je dočekan u atmosferi linča, ni kriv ni dužan, linča kojem je bio izložen praktično sve do posljednjeg sudijskog zvižduka u Ukrajini? U takvoj atmosferi, sa “strašnim skandalom” uoči svake utakmice, Bugarin je uspio ono što niko, pa možda čak ni on sam nije očekivao, zadobiti povjerenje igrača, a sada je jasno i razumjevanje navijača. Njihova reakcija u i nakon te dvije zadnje dvije utakmice, govori sama za sebe.

Zeljković odlučuje

No, o sudbini Bugarina ne odlučuju ni navijači, ni oni koji se drže matrice “bijednih 7 bodova”. Odlučuje isključivo jedan čovjek – Vico Zeljković. Prvi čovjek Saveza. A, on bi pri svom konačnom stavu o sudbini Peteva, trebao izvagati sljedeće argumente;

– onih koji smatraju da se ocjena Petevu daje samo na osnovu zbira broja bodova;

– onih 15-ak hiljada ljudi koji su došli dati podršku reprezentaciji protiv Finske i Ukrajine;

– onih koji sjede s njim u Izvršnom odboru NSBiH, a navikli su odranije da je sasvim normalno da selektor na spisak igrača stavi 11 imena, oni popune ostatak, a ako ovaj to odbije zaprijetiti mu uskraćivanjem podrške pri analizi izvještaja;

– i, onih argumenata i mišljenja, a ubijeđeni smo da ih već itekako dobro zna, koje imaju igrači!

Jedno je sigurno, povlačenje otvorene i iskrene podrške Bugarinu, iza kojeg je Zeljković javno i iskreno stao prije pola godina, značilo bi priznanje da je teško pogriješio i da je imenovao najgoreg selektora u istoriji BiH. Što je epitet koji Bugarin sigurno nije zaslužio. Bez obzira na “bijednih 7 bodova”.

Kazahstan je za nas velesila

Pa Petev nije uspio pobijediti “amatere iz Kazahstana”, omiljeni je argument onih koji tvrde da je Bugarin “najgori selektor u istoriji BiH”. E, pa taj amaterski Kazahstan ima Astanu, Tobol i Kayrat, klubove koji se u zadnje vrijeme redovno pojavljuju na evropskoj sceni, gdje se klubovi jedne “velesile” poput BiH nikada nisu uspjeli pojaviti!

“Skandali” neće stati

“Skandali” u i oko reprezentacije neće prestati bio Bugarin tu ili ne, sve dok Savez ima dva počasna predsjednika. Sve dok postoji i najmanja mogućnost da će se jedan od ta dva počasna predsjednika ponovo ukazati na sjednicima Izvršnog odbora NSBiH u bilo kakvoj ulozi! To znaju svi u Savezu, to zna i prvi čovjek Saveza. To trebaju znati i navijači reprezentacije BiH. Utakmica protiv Kazahstana na Bilinom polju je najbolji primjer šta možemo očekivati i ubuduće i ko će u konačnici plaćati najveći ceh! Reprezentacija!

Komentari

Autor: Edin Borovina / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.