okrugli sto

Još jednom poslana poruka: NE mHE na Bunskim kanalima!

DSC_4024-min (4)

Iako je poziv za učešće na okruglom stolu upućen i gradonačelniku Grada Mostara Mariu Kordiću kao predsjedniku Savjeta za prostorni plan Grada Mostara, ni on niti članovi Savjeta  za Prostorni plan Grada Mostara se nisu odazvali pozivu

Ekološka udruga Majski cvijet danas je održala okrugli sto na temu „Zašto NE mHE na Bunskim kanalima“  povodom izrade i usvajanja novog Prostornog plana Grada Mostara koji se očekuje u narednom periodu.

Okruglom stolu su prisustvovali vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara Silvio Bubalo, Kažimir Miličević, Slaven Bevanda te zastupnik Skupštine HNK Slaven Raguž, kao i urbanista Sejo Pintul te ekolog Sanel Riđanović.

Iako je poziv za učešće na okruglom stolu upućen i gradonačelniku Grada Mostara Mariu Kordiću kao predsjedniku Savjeta za prostorni plan Grada Mostara, ni on niti članovi Savjeta  za Prostorni plan Grada Mostara se nisu odazvali, navode iz udruženja Majski cvijet.

Sa današnjeg okruglog stola će prema Savjetu za Prostorni plan, Gradskom vijeću i tajništvu gradonačelnika Grada Mostara u vidu zaključka biti upućen zahtjev da se iz postojećeg PP izbrišu mHE Buna 1 i Buna 2. Drugi zahtjev će biti da se novi Prostorni plan usvoji u redovitoj proceduri što podrazumijeva organiziranje  široke javne rasprava  nakon što bude usvojen  nacrt PP koji je trenutno u pripremi.

Prisutni vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara neće usvojiti novi Prostorni plan Grada Mostara ukoliko u njemu ne budu isključene mHE na Bunskim kanalima.

„Današnja diskusija sa vijećnicima i stručnjacima je bila izuzetno konstruktivna i rezultirala je izvođenjem bitnog zaključka kako za građane naselja Buna tako i za sve građane Mostara kojima je interes trajna zaštita Bunskih kanala, spomenika prirode. Zadovoljan sam da možemo ovakvu poruku poslati u javnost nakon ovog okruglog stola te se nadam da će ovaj zaključak podržati  i članovi Savjeta za prostorni plan Grada Mostara prilikom izrade novog prostornog plana Grada Mostara koji je vrlo značajan dokument za sve građane. Žao nam je što se niko od članova Savjeta nije danas pojavio na okruglom stolu jer smatramo da je izuzetno važno da oni, prije izrade ovog vrlo značajnog dokumenta, čuju argumente struke o gradnji mHE na spomeniku prirode te saznaju koji su to interesi građana Mostara.“, navodi Oliver Arapović iz ekološke udruge Majski cvijet.

Kako podsjećaju iz ovog udruženja, “Majski cvijet” već nekoliko godina vodi pravnu borbu protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima, a nakon što su uočili cijeli niz nepravilnosti i proceduralnih pogrešaka prigodom dodjele koncesije, počevši od kršenja procedura i propisa usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara iz 2012. koji nije usuglašen sa postojećim Planom BiH iz 1980. te objave Prostornog plana u Službenom glasniku koji nije prethodno potpisan od strane predsjednika Gradskog vijeća.

Potvrdu od institucija da je borba opravdana su dobili nekoliko puta.

Kantonalni sud u Sarajevu je donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima, zatim je Kantonalni sud u Mostaru donio presudu kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za iste mHE.

Odjel za urbanizam Grada Mostara je 2 puta odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima, a Skupština HNK je usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju mHE na Bunskim kanalima.

Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara je i službeno od gradskog Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana, saopćili su iz udruge Majski cvijet.