Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovorna država

Usklađivanje sa troškovima života: Slovenija povećava penzije, evo i za koliko

slovenija

Veće penzije biće isplaćene krajem februara. Nagodba će biti napravljena i za januar

Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (ZPIZ) Slovenije na sjednici Savjeta odredit će visinu redovnog usklađivanja penzija za koji se očekuje da bude nešto veća od 4 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Savjet Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na sjednici će utvrditi visinu redovnog usklađivanja penzija. Prema statističkim podacima o rastu plata i cijena troškova života u prošloj godini, penzije će porasti za 4,4 posto.

Veće penzije biće isplaćene krajem februara. Nagodba će biti napravljena i za januar.

U skladu sa sistemskim penzijskim zakonom, redovno usklađivanje mora se vršiti jednom godišnje na osnovu rasta prosječne mjesečne bruto zarade i prosječnog rasta potrošačkih cijena. U usklađivanju 60 posto uzima u obzir rast zarada, a 40 posto rast potrošačkih cijena.

Državni zavod za statistiku saopštio je u utorak da je prosječna mjesečna bruto plata prošle godine porasla za 6,1 posto u odnosu na prosječnu bruto zaradu za prethodnu godinu. Prema njegovim podacima objavljenim u decembru prošle godine, prosječan rast potrošačkih cijena u prošloj godini iznosio je 1,9 posto.

Penzije su posljednji put vanredno usklađivane u januaru. Međutim, povećanje je zavisilo od godine odlaska u penziju i kretalo se od jedan do 3,5 posto.