Biznis

Uskoro na tržištu jestivo pakiranje za hranu?

23/08/2016

Naučnici iz američkog ministarstva poljoprivrede razvijaju novi, jestivi materijal namijenjen pakiranju hrane, prenose mediji.

Po riječima naučnika, novi materijal bi trebao biti učinkovitiji u održavanju hrane zdravstveno ispravnom te istovremeno smanjiti količinu ambalažnog otpada i bačene hrane.

Novi materijal se temelji na kaseinu, proteinu iz mlijeka, a sam po sebi nema nikakav okus.

Istraživači napominju kako je okuse moguće dodati, jednako kao i vitamine, probiotike ili druge hranjive tvari.

Izgledom se novi materijal neće razlikovati od plastike, no bit će oko 500 puta učinkovitiji u čuvanju hrane od posljedica izloženosti kisiku.

Procjenjuje se kako se u svijetu baci 30-40 posto hrane, najčešće zbog toga što se pokvari prilikom transporta ili je bace prodavači i potrošači.

Prema podacima UN-a, u svijetu gladuje više od 800 miliona ljudi.

Komentari