Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uspostavljen Revolving fond za energetsku efikasnost

SigningGED (2)

Svečano potpisivanje ugovora o uspostavljanju Revolving fonda za energetsku efikasnost između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Union banke, i potpisivanje Amandmana za 2016. na Sporazum između Ambasade Švedske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH putem projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) upriličeno je danas u UN zgradi u Sarajevu.

„Moramo se danas podsjetiti da energetska efikasnost predstavlja mnogo više od realizacije mjera kao što su postavljanje novih izolacija fasade i krovova, zamjenu stolarije i prebacivanje sistema grijanja na biomasu. Ulaganje u pametno upravljanje energijom je pametna investicija – svaki marka uložena u energetsku efikasnosti stvara višestruke efekte koje poboljšavaju život ljudi na bolje“, rekla je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

SigningGED (5)

Kao jedan od primjera, Sezin Sinanoglu je navela bolnicu u Novoj Biloj koja je prešla na sistem grijanja peletom i gdje je zamijenjena stolarija. „Uvođenjem mjera energetske efikasnosti ostvaruju se ogromne uštede.

Zahvaljujući tome, bolnica je na godišnjem nivou uštedila 60.000 eura koje su uložili u kupovinu medicinskih sredstava, te popravak CT aparata za šta je izdvojeno 15.000 KM“, dodala je ona. Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je u 2016. godini obezbijedio sredstva u visini od 2 miliona KM za projekte koji će se finansirati iz Revolving fonda za energijsku efikasnost, a ta sredstva će biti dodijeljena kroz Javni poziv i plasirana putem Union banke d.d. Sarajevo.

SigningGED (1)

„Uspostavljanje Revolving fonda izuzetno važno jer osigurava održivo finansiranje sektora energetske efikasnosti u BiH jer u budžetima nema dovoljno sredstava za sve projekte, a fond će omogućiti povrat sredstava i njihovo reinvestiranja“, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja.

Direktor Union banke Vedran Hadžiahmetović je naglasio da je Union banka d.d. jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu i imaju posebnu odgovornost za učešće u ovakvim projektima.

Amandman na Sporazum izmeđe UNDP-a i Ambasade Švedske u BiH oslikava nastavak uspješne saradnje i omogućava realizaciju dodatnih projektnih aktivnosti u 2016. godini, te da se uštede postignute aktivnostima u okviru projekta reinvestiraju u kvalitetnije pružanje usluga u javnim institucijama.

SigningGED (4)

„Očekivani rezultati provođenja mjera energetske efikasnosti omogućavaju, osim uštede u budžetima, zaštita životne sredine i stvaranje radnih mjesta“, rekla je savjetnica Ambasade Kraljevine Švedske u BiH Marie Bergström, te dodala da energetska efikasnost također predstavlja i dio brige o zdravlju – ističući da se danas obilježava Svjetski dan zdravlja. Ukupna vrijednost Amandmana na Sporazum između Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i UNDP-a BiH kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj iznosi 2,15 miliona KM, čime će se obezbjediti finansiranje dodatnih projektnih aktivnosti u 2016. godini.