Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Davutoglu sa privrednicima u Ankari

zvizdic davutoglu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu obratili su se na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina-Republika Turska u Ankari koji je okupio turske i bh. privrednike.

U obraćanju privrednicima, predsjedavajući Zvizdić je istakao komparativne prednosti Bosne i Hercegovine potencijalnim ulagačima. Rekao je da Bosna i Hercegovina tek stavlja svoje pune ljudske i resursne potencijale u službu ekonomskog razvoja. Dodao je da BiH traži strateške partnere u oblastima energetike, poljoprivrede, drvne, metalske i namjenske industrije, transporta i turizma.

Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH privrženo reformskom procesu s ciljem jačanja poslovnog ambijenta i s tim u vezi naglasio potencijalnim investitorima da će u vladama svih nivoa u Bosni i Hercegovini naći istinskog partnera.

Informisao je okupljene privrednike o makroekonomskim pokazateljima u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da oni pokazuju da reformski zahvati već daju vidljive rezultate.

zvizdic davutoglu sarovic

FOTO Anadolija

Osvrnuvši se na trgovinsku razmjenu između Bosne i Hercegovine i Turske, koja dostiše iznos od 560 miliona dolara, predsjedavajući Zvizdić je rekao da ona može biti znatno bolja.

Rekao je da je u današnjim razgovorima s premijerom Davutogluom, potom predsjednikom Kahramanom i predsjednikom Erdogonom, postavljen cilj da se do 2018. godine taj obim poveća na milijardu dolara, istaknuvši da to nije nemoguće jer je prije nekoliko godina iznosila tek 120 miliona dolara.

Zvizdić je okupljenim privrednicima rekao da BiH ima već spremne projekte za koje traži partnere. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina upravo sada, kada intezivira svoj euroatlantski put, mjesto za ulaganja.

Dodao je da je jačanje poslovne klime, na čemu Vijeće ministara kontinuirano radi, najbolji put za otvaranje novih radnih mjesta kako bi se zapošljavali mladi ljudi i time motivirali da svoju budućnost vide i vežu za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Davutoglu je rekao da je Bosna i Hercegovina važan partner Turske u svim sferama života. Istaknuo je tradicionalno dobre i prijateljske odnose zemalja i naroda koje veže zajednička historija.

“Uprkos dubokim historijskim vezama i snažnim političkim odnosima, nažalost naši ekonomski odnosi nisu na nivou koji želimo. Zato želimo da BiH bude rastuća ekonomija u Evropi i da turski investitori doprinesu napretku ove zemlje”, rekao je Davutoglu, naglasivši da Turska treba biti prva u pogledu uvoza i izvoza iz BiH.

Istakao je da je potrebno obim trgovinske saradnje između Turske i BiH povećati na milijardu dolara.

“Ono što je potrebno da uradimo jeste da smanjimo birokratiju i da povećamo privredu na najviši nivo. Zato smo tražili da ministri ekonomija dviju zemalja u najkraćem roku prošire sporazum o slobodnoj trgovini”, kazao je Davutoglu.

Na kraju je apelovao na turske investitore da ulažu u bh. ekonomiju.

“Ako doprinesete zapošljavanju u BiH vi u tom smislu tamo donosite i mir te povećavate prilike za zaposlenje mladih ljudi. Zato pozivam još više turskih kompanija da ulažu u BiH”, rekao je turski premijer.