Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uvid u sektor drvne industrije u BiH i poređenje sa susjednim zemljama

drvna-industrija111

Ekonomija u mjesecu julu 2016. godine u BiH broji 83.813 privatno društavo sa ograničenom odgovornošću i korporacije. U 2015. godini, ove kompanije zajedno su upravljale sa 53 milijarde € imovine, generisale 29 milijardi € prihoda i 1,1 milijardu € profita. Prosječni povrat na kapital (ROE) iznosio je 4,8 %.

S obzirom na broj kompanija, drvna industrija sa 2,3% udjela ne pripada najvažnijim sektorima u bh. ekonomiji. Prema financijskim podacima za 2015. ova industrija je upravljala sa 1,9% svih sredstava, stvarajući 2,4% od ukupnih prihoda i 4,2 % od ukupnog profita bosanskohercegovačke ekonomije.

Glavne karakteristike drvne industrije u BiH

Drvna industrija u BiH broji 1.939 aktivnih kompanija. Od toga su 43 organizovane kao korporacije, a ostale kao privatna društva s ograničenom odgovornošću. Prema veličini, 92 kompanije (5%) su velike ili srednje veličine, a ostatak su male jedinice. Više od polovine kompanija (60%) posluje više od 10 godina, 82% kompanija najmanje pet godina.

U 2015. godini, sektor drvne industrije u BiH upravljao je sa 1,025 miliona € imovine, formirao je 677 miliona € prihoda i 48 miliona € profita. Kapital u iznosu od 368 miliona € predstavljao je 36% ukupne aktive. Broj zaposlenih u ovoj industriji je skoro 16 hiljada. Ukupna financijska evaluacija kompanija u drvnom sektoru u BiH je malo iznad ekonomskog prosjeka.

b1

Kada se govori o trendu, drvna industrija u BiH je u porastu u svim segmentima u posljednje tri godine (2013-2015): porast aktive za 3,8% godišnje, porast kapitala za 0,6%, porast prihoda za 5,6%, a dobiti za 7,6%. U istom razdoblju broj zaposlenih smanjen je za 1,6% u prosjeku.

Pregled negativnih događaja u sektoru drvne industrije u BiH pokazuje sljedeće: dok je 39 kompanija u stečajnom postupku, mnogo veća zabrinutost se odnosi na veliki broj kompanija s blokiranim transakcijskim računima: 770 (40% svih kompanija u ovom sektoru).

Upoređivanje drvnog sektora BiH sa susjednim zemljama

Broj kompanija

Prilikom izračuna broja kompanija koje predstavljaju sektor drvne industrije, u odnosu na ukupnu ekonomiju svake zemlje, možemo zaključiti da drvna industrija ima najznačajniji udio ukupnoj privredi u BiH, a najmanji u Hrvatskoj.

b2

Koeficijent obrta imovine

U pogledu utvrđivanja efikasnosti drvne industrije, u svakoj zemlji smo provjerili koeficijent obrta imovine u 2015. godini. Najveću efikasnost u tom pogledu postiže sektor drvne industrije u Sloveniji, a najmanju u BiH.

dsadasdsa

Profitabilnost (ROE)

Ocjenjujući sektor drvne industrije u svakoj zemlji, provjerili smo je povrat na kapital (ROE) u 2015. godini. Najveću profitabilnost u tom smislu ostvaruje sektor drvne industrije u BiH.

b4

Financijska moć

Ocjenjujući financijski rizik sektora drvne industrije u svakoj zemlji provjerili smo indikator financijskih obaveza i ukupne aktive u 2015. Najveći prosjek je u sektoru drvne industrije u Hrvatskoj, što znači da je tu i najveći financijski rizik. Najmanje rizičan, u smislu financiranja je sektor drvne industrije u BiH.

b5

10 najvećih kompanija iz drvnog sektora u BiH po prihodima

Ispod možete pronaći top 10 najvećih kompanija iz drvne industrije u BiH u pogledu prihoda u 2015. godini:

b88