Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska i USAID

Uz pomoć FARMA II projekta stvoreno više od 1.000 radnih mjesta

Agro 2 (1)

Ambasador Sattler je poručio da EU ostaje posvećena podršci transformativnim, zelenim i digitalnim praksama u poljoprivredi i drugim sektorima.

Švedska i USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj) obilježile su danas zatvaranje uspješnog zajedničkog poljoprivrednog projekta od gotovo 18 miliona američkih dolara kojim su domaće organizacije i proizvođači pomognuti u povećanju prodaje, otvaranju novih radnih mjesta u BiH, te ojačan regionalni izvoz.

Američki ambasador Eric Nelson, švedska ambasadorica Johanna Strömquist i ambasador Europske unije u BiH Johann Sattler pridružili su se proslavi na farmi koza Alpino, u blizini Sarajeva. Direktorica misije USAID-a Nancy Eslick predsjedala je događajem, koji je ujedno označio i kraj dvadesetogodišnje direktne američke podrške poljoprivredi u BiH.

Tokom poslijednje četiri godine, Švedska/USAID FARMA II projekat, fokusirao se na razvoj pet poljoprivrednih sektora – mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, ljekovito i aromatično bilje, te medarski sektor. Primarni cilj FARMA II bio je bolje poljoprivredne i ekonomske mogućnosti, pomažući lokalnim vlastima i organizacijama poljoprivrednih proizvođača da usvoje EU i ostale međunarodne poljoprivredne i prehrambene standarde te moderniziraju proizvodnju.

– Uspjeh desetljeća dugog partnerstva američke i švedske vlade očituje se upravo u postignućima zajedničkih USAID/Švedska FARMA I i FARMA II projekata. Vidljivo je koliko je velikim koracima napredovala poljoprivreda u BiH tih godina. Stoga je USAID, razvijajući svoju novu petogodišnju strategiju, odlučio napustiti direktnu poljoprivrednu pomoć i usmjeriti svoja ulaganja u turizam, posebno u agro-turizam, gdje vidimo velike mogućnosti za rast – naglasio je Nelson.

Švedska ambasadorica Strömquist je rekla da danas slave postignuća projekta FARMA II koji financiraju Švedska i USAID”.

– Tokom posljednjih deset godina podržali smo napore Bosne i Hercegovine na razvoju politike i poboljšanju zakonodavnog i regulatornog okvira potrebnog za ispunjavanje EU zahtjeva u poljoprivrednom sektoru, te olakšali akreditaciju i certificiranje, omogućavajući time izvoz peradi i jajam po prvi put, na tržište EU. Ukratko, FARMA II pomogla je svojim korisnicima udvostručiti neto prodaju tokom posljednjih pet godina, povećati izvoz za tri puta i što je najvažnije, stvorila je više od 1.000 novih radnih mjesta – naglasila je ambasadorica Strömquist.

Ambasador Sattler je poručio da EU ostaje posvećena podršci transformativnim, zelenim i digitalnim praksama u poljoprivredi i drugim sektorima.

– Naša tekuća pomoć iz IPA 2018 sredstava u vrijednosti od 30 miliona eura za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i za sigurnost hrane, životinja i biljaka započela je prošle godine. Osigurat će se bespovratna sredstva poljoprivrednicima i preduzećima te pomagati kod usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i u izgradnji kapaciteta do 2024. Štaviše, EU osigurava dodatnih 18 miliona eura namjenski za oporavak od pandemije i poboljšanje otpornosti MSP-a i industrija u BiH u okviru projekata EU4Business i EU4Agri – dodao je Sattler.

Podržavajući poljoprivredni sektor u BiH kroz više od dva desetljeća, Sjedinjene Američke Države su uložile oko 60 milijuna dolara u razvoj više hiljada poljoprivrednih proizvođača, približile BiH euroatlantskim integracijama te pokrenule zemlju na putu ka samoodrživosti. Glavnina američke poljoprivredne potpore BiH bila je kroz tri programa, LAMP iz 2003. godine, nakon čega su slijedili FARMA I i FARMA II u partnerstvu sa Švedskom vladom. Sveukupno, USAID-ovi projekti pomogli su u uvođenju novih ruralnih strategija i proizvoda, pružili su modernu opremu, pomogli u stvaranju radnih mjesta i povećali izvoz u zemlje EU.

Posljednji zajednički Švedska/USAID FARMA II projekat osigurao je više od 9,3 miliona KM bespovratnih sredstava za 186 organizacija proizvođača, što je rezultiralo s dodatnih 11 miliona KM suinvestiranja primatelja bespovratnih sredstava. U međuvremenu, vrijednost ključnih sektorskih proizvođača porasla je za gotovo 49 miliona KM.

Na današnjem događaju domaćinu Farme koza Alpino, inače uspješnom proizvodjaču kozjeg mlijeka, sira i sapuna, pridružili su se i drugi korisnici FARMA II projekta, uključujući – Eco-Medico, proizvođač ljekovitog bilja i meda iz Sarajeva, potom Mega Natura iz Breze koja proizvodi voćne sokove i džemove, te Madi iz Tešnja sa svojim preradarskim proizvodima, navodi se u zajedničkom saopćenju USAID-a i švedske ambasade.