Reagirao i Komšić

Evropski zastupnici odbili amandmane na izvještaj o BiH

ep sjednica o BIH (1)

To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava

Zastupnici u Evropskom parlamentu odbili su uvjerljivom većinom amandmane na tekst Prijedloga rezolucije podnesene na izvještaj o Bosni i Hercegovini, koji je ranije usvojio Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

U prijedlogu rezolucije Evropskog parlamenta o BiH, ne spominju se prava ravnopravnosti naroda, ali je izraženo žaljenje zbog činjenice da BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije provela odluke Evropskog suda za ljudska prava u nekoliko predmeta.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da su amandmani koji se odnose na  konstitutivnost naroda odbačeni većinom glasova u Evropskom parlamentu.

“To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava. Štaviše, izričito se nalaže da se taj princip odbaci. Nekada je to u Bosni i Hercegovini bilo teško i reći. Odmah vas napadnu. Danas Evropski parlament se jasno izjasnio o tome pitanju. Mogu reći da sam zadovoljan. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv za EU“, komentarisao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je rekao i da očekuje da danas Rezolucija o BiH bude usvojena.

“Bilo bi dobro da se zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente“, potcrtao je Komšić.