Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzet kredit od 100 miliona eura za gradnju 11 km autoceste u Hercegovini

poch6

Federalne vlada je današnjom Odlukom prihvatila zaduženje po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke (EIB) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta Koridor 5C u iznosu od 100.000.000 eura za JP Autoceste Federacije BiH.

Ova sredstva namijenjena su za realizaciju Projekta Koridor Vc, za poddionicu Počitelj – Zvirovići. Sredstva se odobravaju Federaciji BiH uz rok od 25 godina i šestogodišnje grace razdoblje, a kredit će biti prenesen na Autoceste FBiH.

Poddionica Počitelj – Zvirovići, duga 11,2 kilometra, počinje petljom Počitelj, udaljenom približno 1,8 km zapadno od naselja Domanovići.

Untitled

Trasa se pruža po počiteljskom platou prema jugu i kod sela Gradina skreće na zapad gdje prelazi preko rijeke Neretve sa sjeverne strane Počitelja.

Prijelaz preko rijeke Neretve, kao i magistralne ceste M17, zatim regionalne ceste i pruge Ploče – Sarajevo, bit će ostvaren mostom dužine 980 i visine stubova visine 85 metara.

Nakon toga trasa ulazi u malo nepovoljniji teren kojeg savladava s dva kraća tunela (240 m i 460 m) i dva vijadukta od po 155 m. U nastavku, autocesta se pruža platoom planine Crna greda prema petlji Zvirovići (Međugorje), gdje i završava.