Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzgajivači ovaca iz Švedske žele saradnju s bugojanskim farmerima

ovce stocarstvo

U Bugojnu boravi grupa farmera iz Švedske, kojima je domaćin Udruženje ovčara i kozara iz toga grada.

Radi razmjene iskustava u uzgoju ovaca i sagledavanja mogućnosti za unapređenje ostvarene saradnje, posjetu su inicirali predstavnici Tvornice za proizvodnju krzna “Donnia Trade”, koji su u našoj zemlji prisutni već 14 godina.

– Moj brat i ja smo došli na ideju da organiziramo ovaj susret švedskih i bugojanskih farmera. Gosti su, zapravo, naše mušterije koje u Švedskoj imaju ovce, čiju kožu mi obrađujemo ovdje u Bugojnu – kazala je kćerka vlasnika preduzeća “Donnia Trade” Katarina Ugrinovska.

Zamisao je, dodaje, da se u Bugojno uveze manji broj ovaca iz Švedske te da se, u slučaju da se pokaže da im novi uvjeti odgovaraju, na prostor te općine uvede jedna nova vrsta koja nudi ogromne potencijale u proizvodnji krzna i razvoju mesne industrije.

Ova ideja je naišla na odobravanje švedskih farmera, koji su iskazali interes da se aktivnosti na tom planu nastave.

– Vidjeli smo mnoge interesantne stvari i svi smo nešto naučili. Nadam se da će i farmeri iz Bugojna doći u Švedsku – rekao je Krister Nilsson.

Više informacija o stanju u ovčarstvu na teritoriji bugojanske općine gosti su dobili od predsjednika Udruženja ovčara i kozara Jusufa Delića, na njegovoj farmi ovaca u Golom Brdu.

Posjetili su, također, gornjovakufsko naselje Lužani i informirali se o radu ekofarme, čiji je vlasnik Nijaz Tihak.