Hoće li gorivo u BiH poskupjeti dodatnih 15 feninga?

gorivo

Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas će se naći izmjene zakonske regulative po kojima se predviđa povećanje akcize na naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Poslanici će po skraćenom postupku i u prvom čitanju razmatrati set zakona kojima se regulira ova oblast.

Pred poslanicima će se naći prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju autoputeva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je po skraćenom postupku i u drugom čitanju i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, sa oznakom “E” kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Donošenje ovog zakona će omogućiti lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te obezbijediti čvršću saradnju s drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i municije, navodi se u obrazloženju.

Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, obezbijedi stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.