Magazinović zatražio da se kategorija “obijesna vožnja” uvrsti u bh. zakon

BiH

magazinovic sassa

Saša Magazinović, poslanik SDP-a na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH govorio je o Izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja te je naveo da je prije više od godinu dana govorio o ovom problemu, piše Patria.

– Tada sam govorio o maksimalnim kaznama, a kao ilustraciju sam uzeo Austriju i Belgiju i njihovo zakonodavstvo. Nešto od tih sugestija je tada prihvaćeno i modifikovano našlo u nacrtu zakona, ali sadržaj mog pitanja se danas odnosi na obijesnu vožnju što je uvršteno u zakonodavstvo zemalja regije. Smatrao sam da treba uvrstiti to i u naše zakonodavstvo. Da li u Ministarstvu prometa i komunikacija razmišljaju da ovo uvrste u zakon i šta to imaju namjeru još mijenjati kako bi makar umanjili uticaj ubica na ulici – istakao je Magazinović.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija kazao je da nema tu informaciju, ali da je javna rasprava o ovom zakonu bila prošle sedmice te da je Magazinović trebao biti tamo.

– Taj zakon u drugom čitanju će biti pred Parlamentom, pa pomozite tada da se ta kategorija uvrsti – istakao je Dalipagić.

Magazinović je replicirao Dalipagiću i kazao da mu je „žao što ministar nije tu, jer bi tada sigurno dobio smisleniji odgovor“.

– Jer ne trebate vi meni govoriti gdje sam trebao biti. Nije Vijeće ministara postalo onda kada ste došli vi u njega – napomenuo je Magazinović.