Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredni čas u OŠ “Vareš Majdan” o važnosti energijske efikasnosti

OS Vares Majdan

Sarajevo, 28.09.2017. – Nova školska godina u OŠ “Vareš Majdan” Vareš započela je vanrednim časom super junaka Beepstera, koji je učenicima prenio poruku da je planeta Zemlja u velikoj opasnosti.

Od najranijeg doba, kada se sa navikama upotrebe energije tek upoznaju, najmlađe generacije bi trebalo podučiti kako se to energija može racionalno trošiti. U tome im najbolje može pomoći njihov novi prijatelj Beepster, super junak sa druge planete, koji kroz edukativno – zabavne radionice u školama, djeci prenosi svoje znanje o značaju energijske efikasnosti.

“Smatram da je neophodno djecu na vrijeme osvijestiti i edukovati o važnosti očuvanja zdrave životne sredine, kako bi shvatanje o pitanjima zaštite životne sredine i energijske efikasnosti zauzelo svoje važno mjesto u društvu,” – izjavio je Beepster.

“Ne ostavljajte vodu da teče dok perete zube. Koristite štedne sijalice, zasadite drvo. Svojim ponašanjem možete postati heroji i promijeniti svijet,” dodao je Beepster.

Veliku pažnju učenika privukao je BEEPomat, uređaj koji ih podučava energijski efikasnom ponašanju. Beepster ih je upoznao i sa termovizijskom kamerom, koja pokazuje koliko se energije gubi kada su uređaji priključeni na struju, tokom standby mode-a. Učenicima je prikazan i animirani film o klimatskih promjenama na Zemlji i načinima pametne upotrebe energije.

Svoje putovanje Beepster nastavlja sljedeće sedmice u osnovnim školama širom BiH, koje su obnovljene ili su u fazi obnove u okviru projekta Svjetske banke “Bosnia Energy Efficiency Project” (BEEP).