Biznis

kanton sarajevo

Pokrenuta procedura za projekt energijske efikasnosti na 40 javnih objekata

07/10/2021

Projekt podrazumijeva implementaciju mjera energijske efikasnosti na 40 javnih zgrada, koje su evidentirane UNDP studijom izvodljivosti još 2017. godine

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo pokrenulo je projekt „Energijska efikasnost u javnim zgradama KS“. Pokrenuta je procedura izbora izvođača radova za prvih 15 objekata.

Projekt podrazumijeva implementaciju mjera energijske efikasnosti na 40 javnih zgrada, koje su evidentirane UNDP studijom izvodljivosti još 2017. godine.

– U toku ove godine završeni su detaljni energijski auditi, idejni i glavni projekti i revidirana tehnička dokumentacija za 30 objekata. U toku je izrada audita za preostalih 10 objekata. Odabran je konsultant za projekt, tj. za podršku i nadzor nad radovima. Sa ovim aktivnostima stečeni su uslovi za pokretanje procedure izbora izvođača radova za prvih 15 objekata – objasnio je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

On poziva domaće kompanije da se prijave na javni poziv za nabavku izvođača radova i tako iskažu svoj interes za implementaciju projekta.

Zainteresirani neophodne informacije o nabavci mogu preuzeti sa linka:
VIDEO

Mjere energijske efikasnosti podrazumijevaju provođenje niza intervencija, prevashodno na vanjskoj ovojnici zgrada, kao što su zamjena dotrajale vanjske stolarije, termoizolacija fasada, zamjena rasvjetnih tijela, ugradnja termostatskih ventila i sl.

Očekivani benefit projekta je ušteda energije, smanjenje emisije CO2, ali i poboljšanje uslova rada i boravka uposlenika i korisnika javnih zgrada.

Finansiranje projekta je osigurano iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona eura, dok je Evropska unija, putem Regionalnog programa energijske efikasnosti, osigurala nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona eura.

U svrhu tehničke pomoći provedbe projekta, EBRD je mobilizirao dodatna bespovratna sredstva, i to od Vlade Austrije grant sredstva u iznosu 492.240 eura i grant sredstva EBRD-ovog Posebnog akcionog fonda (Shareholder Special Fund) u iznosu 600.000 eura, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.