Poznati lanac restorana

Vapiano podnio zahtjev za bankrot

vapiano-19540

Sada je poznati gastronomski lanac restorana pred bankrotom i njegova budućnost je u velikoj neizvjesnosti

Vapiano, svjetski poznati gastronomski lanac restorana iz Kelna u Njemačkoj, podnio je zahtjev za bankrot, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Vapiana se navodi da su podnijeli zahjev za bankrot Okružnom sudu u Kelnu nakon što nisu mogli postići dogovor o dodatnom finansiranju s bankama i tri glavna dioničara.

U okviru mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, Vapiano je morao obustaviti rad u 230 svojih restorana u 33 zemlje, a ovom poznatom gastronomskom lancu restorana je hitno potrebno 37 miliona eura.

Iz Vapiana su 20. marta saopćili kako im je potrebna “hitna” finansijska pomoć zbog naglog pada prodaje i prihoda usljed izbijanja koronavirusa.

Prvi restoran pod imenom Vapiano otvoren je 2002. godine u Hamburgu u Njemačkoj.

Dvije godine kasnije, osnivači su odlučili svoj koncept svježe pripremljenih obroka u ambijentu neformalnog objedovanja, svijetu ponudit i kroz franšizu, pa su paste, antipasti, pizza i salate restorana Vapiano osvojili srca mnogih ljudi diljem svijeta.

Ipak, sada je poznati gastronomski lanac restorana pred bankrotom i njegova budućnost je u velikoj neizvjesnosti.

Zanimljivo je da je u februaru 2018. godine Vapiano ambiciozno najavljivao ulazak na nova tržišta i širenje mreže, pa je već do 2020. godine, pod ovim brendom trebalo raditi 330 restorana diljem svijeta.