Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radili nacrno

Velike racije širom Njemačke: Priveden veliki broj radnika iz Bosne i Hercegovine

radilište radnici
Foto: Pixabay
Ilustracija

Inače, iz Carine je saopšteno da je cilj racija bio kontrola poštovanja propisa o minimalnim satnicama, ali su naišli na daleko veći problem

Tokom današnjeg dana pripadnici njemačke Carine sproveli su nekoliko racija na gradilištima širom Njemačke kako bi provjerili status radnika i tom prilikom otkrili na desetine slučajeva rada na crno, uglavnom radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Gruzije.

Jedna od većih akcija danas je sprovedena u Diseldorfu na gradilištu u ulici Wanheimer, nedaleko od aerodrome. Samo ovdje je privedeno 19 radnika koji su radili nacrno, najviše iz BiH.

Michael Walk, portparol glavne carinske kancelarije u Diseldorfu kaže da do sada nikada nisu naišli na ovoliki broj neprijavljenih radnika, koji ilegalno borave u Njemačkoj. On je dodao da je tokom kontrole jedan od privedenih radnika pokušao da pobjegne, sakrio se među palete na gradilištu, ali su ga ubrzo pronašli.

Kako stoji u saopštenju za javnost koje prenosi Bild, 200 ljudi iz oko 60 kompanija je jučer kontrolisano. Najgore su prošli radnici iz BiH i Srbije, njih 29 koji nisu imali validnu boravišnu dozvolu za rad u Njemačkoj. Oni su privedeni, protiv njih je pokrenuta istraga, baš kao i protiv poslodavaca.

Inače, iz Carine je saopšteno da je cilj racija bio kontrola poštovanja propisa o minimalnim satnicama, ali su naišli na daleko veći problem.