Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Veliki cyber napad na kompanije i institucije širom svijeta, na udaru i Černobil

27/06/2017

Glavni aerodrom u Kievu jedan je od žrtava najnovijeg vala cyber napada.

Rukovodilac aerodroma Boryspil je kazao da bi zbog toga letovi mogli biti odgođeni, izvještava BBC.

Na udaru su i ukrajinska centralna banka, državni distributer električne energije Ukrenergo, proizvođač aviona Antonov i dva pružatelja poštanskih usluga.

Problemi nisu ograničeni samo na Ukrajinu.

Ruski proizvođač nafte Rosneft i danska kompanija za transport Maersk se također suočavaju s hakerskim napadima.

– Možemo potvrditi da su zbog cyber napada informatički sistemi Maerska oboreni na više web stranica i u više poslovnih jedinica – saopćeno je iz ove firme putem Twittera.

Španski mediji su izvijestili da su napadima pogođene velike multinacionalne firme poput proizvođača hrane Mondelez i advokatske firme DLA Piper.

Ruska naftna tvrtka Rosneff te danska tvrtka Maersk također su prijavile probleme, uključujući u uredima u Velikoj Britaniji i Irskoj.

U Kijevu je zbog napada prestao raditi i računarski sistem podzemne željeznice te nekoliko lanaca benzinskih stanica.

Napad je pogodio i sistem za nadzor radijacije u elektrani u Černobilu, javljaju svjetski mediji. Svi radovi su prekinuti jer su radnici izgubili pristup sustavu.

Tim kompjuterskih stručnjaka trenutno radi na rješavanju problema, a direktor smjene Vladimir Ilčuk je za ukrajinske novine Pravda izjavio da nema prijetnje od radijacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.