Veliki odziv poljoprivrednika: Agrona počela otkup kornišona

MAO_6612

Početkom jula ove godine firma Agrona d.o.o. Živinice je započela otkup kornišona od svojih kooperanata. Kao implementator projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ firma Agrona je potpisala ugovore sa kooperantima u preko 60 opština u Bosni i Hercegovini.

„U maju su podjeljena sjemena i repro materijal kooperantima, a sada ubiremo prve plodove rada“, izjavila je Ismeta Jakupović, direktorica firme Agrona.

Na teritoriju BiH sa firmom Agrona je potpisano oko 1.700 ugovora, a preko 6.000 ljudi će biti uključeno u projekat „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“. Osnovni cilj projekta je da se poveća primarna proizvodnja krastavaca kornišona sirom BiH.

MAO_6803

„U toku ove sezone očekujemo otkup preko 5.000 tona krastavaca kornišona od čega je dio namijenjen domaćoj proizvodnji pod brendom Natura, a ostatak prerađivačkim kapacitetima širom Evrope posredstvom firme nastale u bh. dijaspori Brajlović GmbH Vienna“, dodala je Jakupović.

„USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ je najveći projekat u segmentu uzgoja kornišona u BiH koji je podržan od strane USAID-a, partnerske firme iz bh. dijaspore Brajlović GmbH Vienna, te domaćih firmi Natura d.o.o. Bijeljina, Brams d.o.o. Sarajevo i Plant d.o.o. Tuzla.