Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lufthansa

Veliki udarac za jednu od najjačih njemačkih kompanija

Lufthansa

Lufthansa AG, koja ima 135.000 zaposlenih širom svijeta, izgubila je gotovo 40 posto vrijednosti u posljednjih šest mjeseci

Njemačka aviokompanija Lufthansa će od 22. juna biti isključena iz njemačkog indeksa DAX, tako da su u posljednje tri godine iz DAX-a uklonjena tri njegova osnivača, javlja Anadolu Agency (AA).

DAX je najvažniji indeks na njemačkom tržištu dionica te je jedan od glavnih evropskih indeksa vezanih za berze vrijednosnih papira. Indeks stvara subjekt Deutsche Börse, odnosno Njemačka berza.

U saopćenju iz Deutsche Börse navedeno je da će 22. juna kompanija za nekretnine Deutsche Wohnen SE zamijeniti Lufthansa AG u indeksu DAX 30.

Lufthansa AG, koja je jedna od 30 članica osnivača DAX-a 1988. godine, nakon 22. juna će trgovati unutar MDAX indeksa, koji je indeks srednjih kompanija.

Lufthansa AG, koja ima 135.000 zaposlenih širom svijeta, izgubila je gotovo 40 posto vrijednosti u posljednjih šest mjeseci.

Kompanija je bila gotovo na bankrotu zbog epidemije koronavirusa (COVID-19) koja je dovela do globalnih ograničenja putovanja. Njemačka vlada zaštitila je kompaniju od bankrota pružajući paket pomoći u iznosu od devet milijardi eura. Nakon gotovo 40 posto pada cijena dionica ove godine, tržišna vrijednost kompanije pala je na oko 4,9 milijardi eura. Ova tržišna vrijednost učinila je Lufthansu tek 60. najvećom njemačkom kompanijom.

Lufthansa grupa objavila je da se neto gubitak u prvom kvartalu ove godine povećan sa 342 miliona eura na 2,1 milijardu eura zbog izbijanja pandemije COVID-19 i globalnih ograničenja putovanja.

U 2018. godini Deutsche Börse izuzeo je drugu najveću banku u Njemačkoj Commerzbank iz DAX indeksa i u indeks uključio kompaniju za elektronski platni sistem Wirecard.

Commerzbank je također bila jedan od 30 članova osnivača DAX-a. Godine 2019. njemački proizvođač čelika i tehnološka kompanija ThyssenKrupp, također član i utemeljitelj indeksa, uklonjen je iz DAX-a i zamijenio ga je proizvođač motora aviona MTU Aero Engines.