Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Venezuela diže cijenu nafte za 6.000 posto

maduro

Nicolas Maduro, predsjednik Venezuele, najavio je prvo poskupljenje nafte u posljednjih 20 godina, ali i pooštravanje devalvacije valute, a sve u cilju oporavka rastrzane ekonomije teško pogođene padom cijena nafte koja čini 95 posto ukupnih stranih prihoda.

Cijena na pumpama u Venezueli će skočiti za čak, 6.086 posto za oktan 95, odnosno sa 0.097 bolivara na 6 (1,20 KM) po litru.

Kupovni kurs za uvezenu hranu i medicinu će oslabiti na 10 bolivara po dolaru. Zemlja sa najvećim zalihama nafte na svijetu teško je pogođena naglim padom cijena nafte u svijetu.

“Ove mjere su potrebne, potrebne za balansiranje stvari i ja preuzimam odgovornost za to”, rekao je Maduro u pet sati dugom TV obraćanju naciji.

Maduro je rekao da će povćanje cijena nafte pomoći u podržavanju socijalnih programa u domaćinstvima, zdravstvu i obrazovanju. Maduro je također izjavio “kako se nada da će poskupljenje shvatiti ljudi na ulicama”, aludirajući na val nasilja iz 1989., poznatije kao “Caracazo”, kada je zbog povećanja cijena nafte smrtno stradalo stotine osoba.

Čak i sa ovim poskupljenjem, gorivo u Venezueli će i dalje biti najjeftinije na svijetu, zahvaljujući čemu će narod u Venezueli svoj spremnik moći napuniti za cijenu ekvivalentnu onoj od cijene tri piva.