Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salon vina i gastronomije

“Vinozeus” u Zenici okupio 18 izlagača vina iz BiH i zemalja regiona

vinozeus
Foto: Vehid Begunić/ Fena

“Naš najveći proizvođač vina u ZDK-u je “Povratak” iz Žepča, u vlasništvu Vinka Zovke, koji je iz Italije došao sa svojim partnerima i uložio puno u podizanje vinove loze i proizvodnju vina”, rekao je ministar Marić

Osmi međunarodni salon vina i gastronomije „VINOZEUS“, na kojem je sudjelovalo 18 eminentnih vinarija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, održan je danas u Zenici.

Salon je svečano otvorio resorni ministar poljoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Vinko Marić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovakva jedna manifestacija unazad nekoliko godina održava i uspijeva održati u Gradu Zenica i ZDK-u.

-Nama je posebna čast i zadovoljstvo da ovakvu, međunarodnu manifestaciju ponovo možemo prezentovati u našem kantonu. Naš najveći proizvođač vina u ZDK-u je “Povratak” iz Žepča, u vlasništvu Vinka Zovke, koji je iz Italije došao sa svojim partnerima i uložio puno u podizanje vinove loze i proizvodnju vina.

Mislimo da se po kvaliteti možemo ravnopravno mjeriti sa svim stranim proizvođačima – istakao je Marić.

Vinarija “Povratak”, podvukao je njen osnivač i vlasnik Vinko Zovko, jedina je vinarija u ZDK-u.

-Čak bih se usudio reći da smo i jedina vinarija cijele Bosne, zato što imamo još jednu ili dvije obiteljske vinarije. Neću reći da su to male vinarije, pošto smo svi mali i malo nam je tržište, ali ostale su vinarije sve u Hercegovini.

Tako da smo se mi u Zenici već uživili i u ulogu domaćina, jer ovo je šesti ili sedmi put da smo ovdje te jedini i s ponosom zastupamo naš kraj- kazao je Zovko.

Ove su godine izložili standardnu liniju svojih vina, a iznenađenja koja su spremili nisu uspjeli pripremiti za ovogodišnju prezentaciju zbog, kako je istakao, “logističkih problema oko nabavke staklenki” koje im je prouzročio rat u Ukrajini.

-Malo smo zbog toga u problemima, ali imamo pripremljenju liniju premium četiri vina, koja ćemo što skorije i predstaviti. Jako smo tužni što danas nismo donijeli i prvi traminer u BiH; prvu palavu orange u BiH i prvu palavu premium…

Sve su to jako kvalitetna vina, ali bit će, ako Bog da, prigode da se i ona uskoro izlože- ističe Marić.

Napominje kako su iza svih vinara pa i iza njih “tri jako teške godine”, zbog poremećaja na tržištu koje je izazvala pandemija koronavirusa te sada rat u Ukrajini, a zbog čega nisu sadili ni nove vinograde. Pripremili su 38 hektara za podizanje novih vinograda, ali to sada sve stoji na čekanju te su zemlju dali na upotrebu lokalnim poljoprivrednicima.

-Smisao riječi povratak i Vinarije “Povratak” zapravo i jeste vraćanje zapuštenih površina u funkciju proizvodnje, jer naših 63 hektara zasađena u žepačkom kraju su 90 posto uzeta, odnosno vraćena od zapuštenosti i korova.

To je naša glavna misija – da pokažemo ljudima da se može na, uvjetno rečeno, bezvrijednom zemljištu napraviti visoki prinosi i visoki kvalitet- kazao je Zovko.

Da su uspjeli zasaditi već pripremljene površine, dodaje, u ovom bi trenutku bili treća po veličini vinarija u BiH. Do sada su, zajedno sa svojim zadrugarima, zasadili 63 hektara i 185.000 čokota, a što ih, dodaje, trenutno čini petom po veličini vinarijom u BiH.