Biznis

Od 1. oktobra do 31. marta

Više od 190 zemalja učestvuje na EXPO Dubai

19/10/2021

Tema ovogodišnjeg sajma Expo 2021 Dubai je “Spajanje umova, kreiranje budućnosti" sa tri podteme: Održivost, Prilika i Mobilnost

Jedan od najvećih svjetskih događaja održava se ove godine u Dubaiju. Nakon što je prošle godine odgođen zbog pandemije COVID-19, Expo Dubai 2021 održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.

EXPO Dubai je impozantna svjetska kulturna i poslovna manifestacija. Dubai je odabran kao domaćin ovog svjetskog sajma na glavnoj skupštini BIE (Bureau International des Expositions) u Parizu 27. novembra 2013.

To će biti prvi Expo u regiji MEASA koji pokriva Afriku i Bliski istok. Više od 190 zemalja će učestvovati na ovogodišnjem sajmu koji se održava u južnom Dubaiju u blizini međunarodne zračne luke Al Maktoum.

Tema ovogodišnjeg sajma Expo 2021 Dubai je “Spajanje umova, kreiranje budućnosti” sa tri podteme: Održivost, Prilika i Mobilnost.

Svaka država će imati svoje paviljone na ovogodišnjem Expo 2021 Dubai, što je i prvi put u historiji svih svjetskih izložbi. Države izlagači će posjetiteljima ponuditi svoja kulturna i poslovna iskustva i prilike.

Sadržaj programa EXPO-a odvijat će se u skladu s 10 tematskih sedmica koji pokrivaju područja koja su od najvećeg interesa za učesnike i partnere EXPO-a.

Bit će nekoliko zabavnih aktivnosti, uključujući njemački paviljon s robotskim bendom koji će ponovo oživjeti najpoznatija Beethovenova djela. Ovaj paviljon će također uključivati flash mobove, operu, predstave i mnoge druge aktivnosti.

Na istom mjestu održat će se nastupi učenika iz škola Ujedinjenih Arapskih Emirata uz ulične festivale, scenske predstave, parade, koncerte i muzičke događaje.

Deset tematskih sedmica pokrivat će čitavih šest mjeseci izložbe, predstavljajući izazove s kojima se čovječanstvo suočava kroz ekonomsku, kulturnu, ekološku i društvenu perspektivu.

Glavna lokacija je na površini od 438 hektara između Abu Dhabija i Dubaija.

Dubai će također na Expo-u predstaviti najveći projekat solarne energije na svijetu.

Tokom šest mjeseci održavanja Expo-a očekuje se da će EXPO 2021 privući 25 miliona posjetilaca, odnosno privatnih i poslovnih subjekata, predstavnika nacionalnih vlada zemalja i drugih, a tu su i virtualni posjetitelji što je odlična prilika za sve učesnike da svoje zemlje predstave na najbolji mogući način.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.