Biznis

Iako nije bilo javnog dočeka

Više od 20.000 turističkih noćenja u KS za vrijeme novogodišnjih praznika

05/01/2022

Najveći broj turista koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu i uživali u zimskim praznicima u našem gradu dolazi iz susjedne Hrvatske

Sarajevo je za novogodišnje praznike opravdalo svoju tradicionalnu ulogu dobrog domaćina i grada koji garantuje zabavu i nezaboravan provod, bez obzira što ove godine nije bilo javnog dočeka na otvorenom, ugostilo je veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine i regije, ali i iz više od 70 zemalja svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U toku novogodišnjih praznika, u Kantonu Sarajevo ostvareno je više od 20.000 noćenja. Najveći broj turista koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu i uživali u zimskim praznicima u našem gradu dolazi iz susjedne Hrvatske, potom slijede druge zemlje regije: Srbija, Crna Gora, Slovenija, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Turska, Austrija, Makedonija, Švedska, Mađarska, Saudijska Arabija…”, saopćeno je iz Turističke zajednice KS-a.

Zanimljivo je da je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine izabrao upravo Sarajevo za svoju novogodišnju destinaciju, što je najbolji pokazatelj jačanja domaćeg turizma.

“U obzir treba uzeti da je više od 95 posto noćenja ostvareno u hotelskom smještaju, kao i direktne benefite od turista koje imaju ugostitelji, trgovci, turistički radnici i sve povezane djelatnosti koje generišu prihode od turizma”, navedeno je.

Pored raznovrsne ponude muzičkih i zabavnih sadržaja koje su osigurali brojni ugostiteljski objekti, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i OC Bjelašnica ove godine su turistima i lokalnom stanovništvu ponudili nešto sasvim novo – doček Nove godine na skijama.

“Bogati i kvalitetni sadržaji u gradu i na olimpijskim planinama koje smo podržali kroz javne pozive, osiguravaju produženje turističkih boravaka i cijele zimske sezone. Pune ulice grada i zadovoljstvo turista dobar su pokazatelj da se turistički sektor oporavlja, a u 2022. godini nastavljamo s aktivnostima na razvoju i unapređenju turističke ponude i promociji Kantona Sarajevo kao atraktivne turističke destinacije”, dodali su iz Turističke zajednice KS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.